mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 25 November 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 11 - 17

Mahendra Guru

(Q1) What is the measurement of each interior angle of a regular octagon in radians?

एक समअष्टभुज के प्रत्येक आन्तरिक कोण की माप (रेडियन में) क्या है


(Q2) In a partnership business, Raman's capital was half of Aman's. If after 8 months, 
Raman withdrew half of his capital and after 2 months more Aman withdrew one - 
fourth of his capital, then at the end of the year profit ratio of Aman and Raman will be ?


एक साझेदारी के व्यापार में, रमन की पूँजी अमन की पूँजी का आधा है | यदि 8 माह बाद, रमन अपनी पूँजी का आधा और 2 माह बाद अमन अपनी पूँजी का एक चौथाई निकाल लेता है, तो वर्ष के अन्त में अमन और रमन के लाभों में अनुपात होगा 

A. 5 : 2 
B. 10 : 2 
C. 2 : 5 
D. 23 : 10 

(Q3) In an exhibition entrance charge was Rs.5 and now it is reduced by 20%. Therefore total income on selling the tickets is increased by 44%, then what is the percent increase in tickets sold?

एक प्रदर्शनी में प्रवेश शुल्क 5 रू. था और अब यह 20% कम हो गया है | जिसके फलस्वरूप टिकट बिक्री से होने वाली कुल आमदनी 44% बढ़ गयी, तो टिकट बिक्री की संख्याओं में होने वाली प्रतिशत वृद्धि क्या है ? 

 A.30% 
 B.45% 
 C.60% 
 D.80%

(Q4) In a triangle, lengths of all the three medians are 9 cm., 12 cm. and 15 cm respectively. Then what will be the area of the triangle?

एक त्रिभुज की सभी तीनों माध्यिकाओं की लम्बाईयाँ क्रमशः 9 सेमी., 12 सेमी. और 15 सेमी. हैं | तो त्रिभुज का क्षेत्रफल क्या है ?

A. 24 cm2/से.मी2
B. 48 cm2/से.मी2
C. 72 cm2/से.मी2
D. 144 cm2/से.मी2

(Q5) A vessel contains 120 liters of milk. 24 liters of milk is taken out from it and replaced by water. Then again from mixture, 24 liters is taken out and replaced by water. The ratio of milk and water in the resultant mixture is ?

एक पात्र जिसमें 120 लीटर दूध है |24 लीटर दूध इसमें से निकाला जाता है और इसे पानी से विस्थापित किया जाता है | पुनः मिश्रण में से, 24 लीटर निकाला जाता है और इसे पानी से विस्थापित किया जाता है|परिणामी मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात है ?

A. 15 : 10 
B. 16 : 9 
C. 9 : 5 
D.16 : 10

(Q6) If twice the area of a smaller square is subtracted from the area of a larger square, the result is 14 cm2. However, if twice the area of the larger square is added to three times the area of the smaller square, the result is 203 cm2. Determine the perimeter of the larger square.

यदि बड़े वर्ग के क्षेत्रफल में से छोटे वर्ग के क्षेत्रफल का दोगुना घटा दिया जाय, तो प्राप्त परिणाम 14 सेमी2. हैं| जबकि यदि बड़े वर्ग के दोगुने छोटे वर्ग के तीनगुने में जोड़ दिया जाता है, ती प्राप्त परिणाम 203 सेमी2. है | बड़े वर्ग का परिमाप ज्ञात कीजिये ।

 A.20 cm./सेमी 
 B. 24 cm./सेमी 
 C. 28 cm./सेमी 
 D. 32cm./सेमी 

(Q7) If a = and B = then find the value of a2+b2 is.

यदि a= और b = तो a2+b2 का मान बताइए।

A.60 
B.62 
C. 64 
D. 6

(Q8) If AD, BE and CF are medians of Δ ABC, then which one of the following statements is correct?

यदि AD ,BE और CF,Δ ABC की माध्यिकाएं हो,तो निम्न में कौन सा कथन सही है?

A. AD + BE + CF = (AB + BC + CA) 
B. (AD + BE + CF) < AB + BC+CA
C. AD +BE +CF> AB + BC + CA 
D. AD + BE + CF = AB + BC + CA


(Q9) If  and then find the value of x2 + y2.

यदिऔर तो x2 + y2. का मान ज्ञात कीजिये | 

A.0 
B. 2 
C. 1 
D. 3 

(Q10) In a fixed time, a boy swims double the distance along the current that he swims against the current. If the speed of the current is 3 km/hr, the speed of the boy in still water is ?

एक निश्चित समय में, एक लड़का धारा के अनुदिश धारा के विरुद्ध दोगुनी दूरी तय करती है | यदि धारा की चाल 3 किमी./घंटा है, स्थिर जल में लड़के की चाल है 

A. 6 km/hr./किमी./घंटा 
B. 9 km/hr./किमी./घंटा 
C. 10km/hr./किमी./घंटा 
D. 12 km/hr./किमी./घंटा


ANSWERS

1.A 
2.D 
3.D 
4.C 
5.B 
6.D 
7.B 
8.B 
9.C 
10.B

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.