mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 27 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 27 - 10 - 17

mahendra Guru


1.) There is 100% increase in an amount in 8 years, at simple interest. Find the compound interest of Rs. 8000 after 2 years at the same rate of interest?

किसी राशि में 8 वर्षो में सा. ब्याज दर पर 100% वृद्धि होती है। समान ब्याज दर पर 2 वर्षों के बाद 8000 रू. का चक्रवृद्धि ब्याज ज्ञात कीजिए? 
a. Rs. 2500 
b. Rs. 2000 
c. Rs.2250 
d. Rs.2125 

Ans. (D) 

2.) In a triangle ABC ,the side BC is extended upto D. Such that CD = AC ,if ∠BAD = 1090 and ∠ACB = 720 then the value of ∠ ABC is – 

ABC त्रिभुज में BC भुजा D इस प्रकार बढ़ायी जाए कि CD = AC। यदि∠BAD = 1090 और ∠ACB = 720 तो ∠ABC का मान क्या होगा? 

a. 350 
b. 600 
c. 400 
d. 450 

Ans (A) 

3.) ABCD is a cyclic quadrilateral. AB and DC are produced to meet at P .If ∠ADC = 700 and ∠DAB = 600 ,then ∠PBC + ∠PCB is- 

ABCD एक चक्रीय चतुर्भुज है। AB और DC को P पर मिलाने के लिए बढ़ाया जाता है। यदि ∠ADC = 700 और ∠DAB = 600 तो ∠PBC + ∠PCB कितना होगा? 

a. 1300 
b. 1500 
c. 1550 
d. 1800 

Ans. (A) 

4.) A semicircle is drawn with AB as its diameter. From C, a point on AB, a line perpendicular to AB is drawn meeting the circumference of the semicircle at D. Given that AC = 2 cm. and CD = 6 cm., the area of the semicircle (in cm2.) will be -

एक अर्द्धवृत्त AB व्यास लेकर खींचा गया है। AB पर एक बिन्दु C से एक रेखा AB पर लम्बवत खींची गई है जो अर्द्धवृत्त की परिधि पर D पर मिलती है। दिया है AC = 2 सेमी. और CD = 6 सेमी., तो अर्द्धवृत्त का क्षेत्रफल (सेमी2. में) होगा? 

a. 32π 
b. 40π 
c. 45π 
d. 50π 

Ans.(D)

5.) From the top of a building 30 meter high, the top and bottom of a tower are observed to have angles of depression 30o and 45o respectively. The height of the tower is -

30 मीटर ऊँची इमारत के शीर्ष से एक टॉवर के शीर्ष और पाद का अवनमन कोण क्रमशः 30o और 45o मापा गया। टॉवर की ऊँचाई है- 

a. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 27 - 10 - 17
b. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 27 - 10 - 17
c. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 27 - 10 - 17
d. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 27 - 10 - 17

Ans. (D) 

6.) AB and CD are two parallel lines. PQ cuts AB and CD at E and F respectively. EL is the bisector of ∠FEB. If ∠LEB = 35o, then ∠CFQ will be -

AB और CD दो समान्तर रेखायें है, PQ, AB और CD को क्रमशः E और F पर काटती है। EL, ∠FEB का समद्विभाजक है। यदि ∠LEB = 35o, तो ∠CFQहोगा? 

a. 550 
b. 650 
c. 1100 
d. 1300 

Ans. (A) 

7.) Each interior angle of a regular polygon is 135o. The number of sides of the polygon is -
एक समबहुभुज का प्रत्येक आन्तरिक कोण 135o है, तो बहुभुज की भुजाओं की संख्या है- 

a. 5 
b. 6 
c. 8 
d. 10 

Ans. (C) 

8.) If the mean of 4 observations is 20 and when a constant C is added to each observation, then becomes 22, then the value of C is - (l)

यदि 4 प्रेक्षणों का माध्य 20 है और जब एक नियतांक C को प्रत्येक प्रेक्षण में जोड़ दिया जाता है तो माध्य 22 हो जाता है तो C का मान क्या है? 

a. – 2 
b. 2 
c. 4 
d. 5 

Ans. (B) 

9.) A plate on square base made of brass is of length x cm and width 1 mm. The plate weighs 4725 gm. If 1 cubic cm of brass weighs 8.4 gm, then the value of x is:

वर्गाकार आधार पर लगी एक पीतल की प्लेट की लम्बाई x सेमी. और चौड़ाई 1 मि.मी. है। प्लेट का वजन 4725 ग्राम है। यदि 1 घन सेमी. पीतल का वजन 8.4 ग्राम हैं, तो x का मान क्या है? 

75 
76 
72 
74 

Ans. (A)

10.) A can do in one day three times the work done by B in one day. They together finish 2/5 of the work in 9 days. The number of days by which B can do the work alone is:

A एक दिन में B से तीन गुना कार्य कर सकता है। वे दोनों मिलकर एक कार्य का 2/5 भाग 9 दिनों में पूरा करते है। B अकेले उस कार्य को कितने दिन में कर सकता हैं? 

a. 90 
b. 120 
c. 100 
d. 30 

Ans. (A)




0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.