mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 26 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 10 - 17

mahendra Guru

1.) If diagonals of a rhombus are 24 cm. and 32 cm, then perimeter of that rhombus is -
यदि किसी समचतुर्भुज के विकर्ण 24 सेमी. और 32 सेमी. है तो उस समचतुर्भुज का परिमाप बताएं।
  1. 80 cm
  2. 60 cm
  3. 64 cm
  4. 72 cm


Ans. (A)

2.) The inradius of an equilateral triangle is √3 cm, then the perimeter of that triangle is -

यदि किसी समभुज त्रिकोण की आन्तरिक त्रिज्या √3 सेमी. है तो उस त्रिकोण का परिमाप बताएं।
  1. 36
  2. 27
  3. 21
  4. 18
Ans (D) 


3.) Tom is chasing Jerry. In the same interval of time Tom Jumps 8 times while Jerry jumps 6 times. But the distance covered by Tom in 7 jumps is equal to the distance covered by Jerry in 5 jumps. The ratio of speed of Tom and Jerry is 

टॉम जेरी का पीछा कर रहा है। उतने ही समय में टॉम 8 बार कूदता है और जेरी 6 बार कूदता है। किन्तु 7 बार कूदने पर टॉम जितनी दूरी तक जाता है वह उसके बराबर है जितनी दूरी तक जेरी 5 बार कूदने पर जाता है। टॉम और जेरी की चाल का अनुपात बताएं।
  1. 48 : 35
  2. 20 : 21
  3. 35 : 48
  4. 24 : 23
Ans. (B

4.) A solid metallic spherical ball of diameter 6 cm. is melted and recast into a cone with diameter of the base as 12 cm. The height of the cone is -

6 सेमी. व्यास की एक ठोस धात्विक गोल बॉल को पिघलाकर पुनः ढाला जाता है और शंकु आकार दिया जाता है जिसके आधार का व्यास 12 सेमी. है। शंकु की ऊंचाई है-
  1. 2 cm / सेमी
  2. 3 cm / सेमी
  3. 5 cm / सेमी
  4. 4 cm / सेमी
Ans.(B)

5.) The distance between the centers of two circles with radii 9 cm. and 16 cm. is 25 cm. The length of the segment of the tangent between them is -

दो वृत्त, जिनकी त्रिज्या 9 सेमी. और 16 सेमी. है, के केन्द्रों के बीच की दूरी 25 सेमी. है। उनके बीच स्पर्श रेखा खण्ड की लम्बाई ज्ञात कीजिए।
  1. 12 cm/सेमी
  2. 18 cm/सेमी
  3. 24 cm/सेमी
  4. 21 cm/सेमी
Ans. (C)  


6.) Let A, B, C, D be the angles of a quadrilateral. If they are concyclic, then the value of cos A + cos B + cos C + cos D is -

A, B, C, D चतुर्भुज के कोण है। यदि वे एक वृत्तीय हो तो cos A + cos B + cos C + cos D का मान बताएं।
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. – 1
Ans. (A)  
7.) If / यदि tan θ =, then find the value of /तो का मान ज्ञात कीजिये ?

  1. 1/21
  2. 2/21
  3. 4/21
  4. 8/21
Ans. (A) 

8.) If 3 sin x + 5 cos x = 5 then what is the value of (3cos x - 5 sin x) is.

यदि 3 sin x + 5 cos x = 5 तो (3cos x - 5 sin x) का मान क्या है।A
  1. 0
  2. 2
  3. 3
  4. 5
Ans. (C) 


9.) Same quantity of rice is required for each member of a family of 25 members. On a particular day, due to the absence of some members of the family, the consumption of rice was reduced in the ratio 5 : 3 . The number of members absent on that day was?

चावल का एक ही मात्रा 25 सदस्यों के एक परिवार के प्रत्येक सदस्य के लिए आवश्यक है। एक विशेष दिन पर, परिवार के कुछ सदस्यों की अनुपस्थिति के कारण, चावल की खपत का अनुपात 5 : 3 में कम हो गया था। उस दिन अनुपस्थित सदस्यों की संख्या थी?
  1. 3               
  2. 9               
  3. 15
  4. 8
Ans C

10.) A cricket player after playing 10 tests scored 100 runs in the 11th test. As a result, the average of his runs is increased by 5.The present average of runs is – 


एक क्रिकेट खिलाड़ी 10 टेस्ट खेलने के बाद 11 वें टेस्ट में 100 रन बनाता है। परिणामस्वरूप उसके रनों का औसत 5 तक बढ़ जाता है। रनों का वर्तमान औसत कितना है?

  1. 45
  2. 40
  3. 50
  4. 55
Ans. (C)


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.