mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 24 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17


1.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17, then find the value of (SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17
यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17

(A) 234                      (B) 189                      (C) 198                      (D) 204

Ans. (C)

2.)       ABCD is a cyclic quadrilateral, SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17, find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17 

ABCD एक चक्रीय चतुर्भुज है. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17, SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17 



A.) 7SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17                      B.) 3SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17o               C.)6SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17           D.)10SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17

Ans (D)


3.) 30 litre mixture contain 90% alcohol. How much water should be added to make alcohol 80%.?

30 लीटर मिश्रण में जिसमे 90% अल्कोहल है कितना पानी मिलाये जाये की अल्कोहल 80% हो जाये? 

                (A)  2.75 litre    (B) 3.75 litre      (C) 3.50 litre            (D)  6.5 litre

Ans. (B


4.) In a red fort, there was a sufficient food for 50 soldiers. If after 10 days 500 more CISF soldiers join the fort then the remaining food last for 35 days. So how many soldiers were in the beginning?

लाल किले में 50 दिनों के लिए खाना प्रयाप्त है यदि 10 दिन बाद 500 CISF सिपाही और आ गए तो शेष खाना केवल 35 दिनों के लिए प्रयाप्त होता है आरम्भ में लाल किले में कितने सिपाही थे?


            (A) 2500    (B)    3500          (C)   4000          (D) 4500

Ans.(B)



4.) If the ratio of the radius of two sphere be 1 : 2. Then find the ratio of their surface areas.?

दो गोलों की त्त्रिज्याओ का अनुपात 1 : 2 है तो उनके पृष्ठों के चेत्रफल का अनुपात क्या होगा?

            (A) 1: 2        (B) 1 : 4              (C) 1 : SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17            (D) 3 : 8

Ans.(B)

5.) By selling 33 article the loss incurred by the trader is equal to S.P of 11 article. Find loss or profit percentage?

33 वस्तुओ को बेचने पर हुई हानि 11 वस्तुओ के विक्रय मूल्य के बराबर है. हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये ?


  1. 33.3%                  (B) 20%                      (C) 50%                    (D) 25%

Ans. (D)
  
6.) If a boat takes 42 minute to go to 7 km upstream. If the velocity of stream is 3 km/hr. then find the speed of boat in still water?

एक नाव धारा के विरुद्ध 7 किमी जाने में 42 मिनट लेती है। यदि धारा का वेग 3 किमी /घंटा हो तो शांत जल में नाव की चाल क्या होगी ?

  1. 4.2 km/hr                       (B) 9 km/hr              (C) 13 km/hr                       (D)  21 km/hr

Ans. (C) 

7.) A radio seller gives a discount of 7 % on the M.R.P. if he sells at a discount of 9 % then he get 15 rupees less. Find the M.R.P of the radio?

एक रेडियो विक्रेता अंकित मूल्य पर 7 % बट्टा देता है यदि वह 9 % बट्टा दे , तो पहले से 15 रु कम मिलते है. रेडियो का अंकित मूल्य क्या है ?

  1.  1040                   (B) 750                      (C) 161.20                            (D) 1500

Ans. (B) 

8.) If ABCD is a concyclic quadrilateral. The tangents at A and C intersect each other at P. ifSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17, then what is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17 is equal to? 

अगर ABCD एकवृत्तीय चतुर्भुज है और उभयनिष्ठ A और C, P पर मिलते है यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17,तो का मान क्या होगा ?

  1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17                  (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17                               (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17                      (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 10 - 17

Ans. (B) 

9.) Ram is 30 years younger to his uncle at present. Five years ago , ram age is one- fourth of his uncle age , find Ram’s uncle age after 5 years ?

राम आज अपने चाचा से 30 वर्ष छोटा है। पांच वर्ष पहले राम की आयु उसके चाचा से एक -चौथाई थी। आज से 5 वर्ष बाद राम के चाचा की आयु कितनी होगी ?

  1.  60 years             (B) 45 years                         (C) 50 years              (D) 55 years

Ans. (C) 

10.) The average age of 20 boys is 14 years. A boy who is 16 years old left them and one new boy replace him. Then the average become 13.8 years. Find the age of new boy?

20 लड़को की औसत आयु 14 वर्ष है 16 वर्ष का एक नया लड़का उन्हें छोड़कर चला जाता है और नया लड़का उसके स्थान पर आ जाता है यदि अब उनकी औसत आयु 13.8 वर्ष हो तो नए लड़के की आयु कितनी है ?

  1. 13 years              (B) 12 years                         (C) 11 years                        (D) 15 years
Ans. (B)



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.