mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 23 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams




1.)       A trader bought 10 kg of apples for Rs. 415 out of which 2 kg apples were found to be rotten. If he wishes to make a profit of 20% , at which rate should he sell the remaining apples per kg?

एक व्यापारी 10 किलोग्राम सेब 415 रुपए  के खरीदता है जिसमे से 2 किलोग्राम सेब ख़राब हो जाते है यदि वो 20 % का लाभ कमाना चाहता है तो उसे  बचे हुए सेबो को कितने रुपए किलोग्राम से  बेचने चाहिए ?



(A) 50            (B) 55.33                  (C) 5.53                     (D) 49.50
Ans. (B)

2.)  In 40 litres of milk and water the ratio of milk to water is 7 : 1.  To get a new mixture containing milk and water in the ratio 3 : 1, the quantity of water that should be added to the mixture?

40 लीटर के मिश्रण दूध पानी का अनुपात 7 : 1 है कितना पानी और मिलाया जाये की नए वाले मिश्रण में  दूध पानी का अनुपात 3 : 1 हो जाये?
  1. 6                (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17                         (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17                         (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17
Ans (C)
3.)       The average temperature of Monday, Tuesday and Wednesday was SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17and that of Tuesday, Wednesday and Thursday is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17If the temperature on Monday was SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 then the temperature on Thursday was?
सोमवार, मंगलवार और बुधवार के औसत तापमान था SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17और मंगलवार, बुधवार और गुरुवार SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17तो सोमवार को SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 तापमान था तो गुरुवार को तापमान रहा था?
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17           (B)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17                  (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17                   (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17

Ans. (C)
4.)     If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 and SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 then find a : b : c : d.?
            यदि  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 और SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 तो a : b : c : d?

            (A)  84 : 105 : 56 : 165                              (B) 105 : 56 : 165 : 84                                                                   (C)  56 : 84 : 105 : 165                            (D)  22 : 39 : 46 : 56
EXP.(C)

4.)  12 monkey can eat 12 bananas in 12 minutes. In how many minutes can 4 monkey can eat 4 bananas? 

12 बन्दर 12 केले 12 मिनट में खा सकते है ! 4 बन्दर 4 केले कितने मिनट में खा सकते है?

`
            (A)  8                          (B) 12             (C) 10             (D) 4

Ans.(B)

5.)       The sides of a triangle are 3 cm , 4 cm and 5 cm. the area of triangle formed by joining the mid points of this triangle is ? 

एक त्रिभुज की भुजाये 3 सेमी  4 सेमी, और 5 सेमी है इनके मध्यबिंदु को मिलाने  पर बनने वाले त्रिभुज का छेत्रफल ज्ञात  कीजिये

(A) 6                           (B) 3                           (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17                           (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17
Ans. (C) 

6.)       The radii of the base of a cylinder and a cone are in the ratio SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 : SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17and their heights are in the ratio SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 : SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17. Find the ratio or their volume?
एक बेलन  और एक शंकु के आधार की त्रिज्या  का अनुपात √3 : √2  हैं और उनके ऊंचाइयों अनुपात  √2 : √3.  हैं  तो  उनके आयतन का अनुपात ज्ञात कीजिये 


(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 : SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17           (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17(C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17           (D)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17

Ans. (B)

7.)       A right pyramid  6 m high has a square base of which the diagonal is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 m. find the volume of the pyramid?
एक पिरामिड की ऊंचाई 6 मीटर है जिसका आधार वर्ग है जिसका विकर्ण  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 23 - 10 - 17 मीटर  है तो पिरामिड का आयतन क्या है?

  1. 144 m3                   (B) 288m3                 (C) 576m3                 (D) 1152m3
Ans. (D)

8.)       The area of a circle is increased by 22 cm2 when its radius is increased by 1 cm. find the original radius of the circle? 

एक वृत का  क्षेत्रफल 22 सेमी बढ़ जाता है जब इसकी त्रिज्या को 1 सेमी बढ़ाया जाता है तो इसकी  वास्तविक त्रिज्या ज्ञात कीजिये?

  1. 7 cm                    (B) 9 cm                    (C) 3 cm                    (D) 5 cm
Ans. (C)

9.)   A car covers 3 kilometer in four different speeds respectively by 10 km/hr , 20 km/hr , 30 km/hr , and 60 km/hr. find his average speed of the car?


एक कार 3 किलोमीटर के चार क्रमिक विस्तार को 10 किलो/ घंटा , 20 किलो/ घंटा , 30किलो/घंटा व 60 किलो / घंटा की गति से तय करती है उसकी औसत गति क्या है 


                   (A) 10 km/hr        (B) 20 km/hr       (C) 30 km/hr                (D) 35 km/hr
Ans. (B)

Q.10    A man rides at the rate of 18 km/hr, but stops for 6 min. to change horses at the end of every 7th km. finds the time he will take to cover a distance of 90 km.?

  एक आदमी 18 किमी/ घंटा की चाल से जाता है लेकिन 7 किलोमीटर बाद घोडा बदलने के लिए 6 मिनट रुकता है . कितने समय में वह 90 किलोमीटर की दूरी तय करेगा ? 


                (A) 6hrs.      (B) 6 hrs. 18 min      (C) 6 hrs. 12 min     (D) 6 hrs. 24 min
Ans. (C)


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.