mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 20 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 20 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams




1.)        If sin (A – B)= 1 /2  and cos (A + B) = 1 / 2   where A > B > 0 and A + B  is an acute angle, then the value B is –

यदि sin (A – B) = 1 /2  और cos (A + B) = 1 / 2    यहां A > B > 0 तथा A + B न्यून कोण है तो B का मान क्या होगा?

  1. π / 6
  2. π / 12
  3. π / 4
  4. π / 2
Ans. B


2.)        A can do a piece of work in 12 days while B alone can do it in 15 days. With the help of C they can finish it in 5 days. If they are paid Rs. 960 for the whole work how much money A gets? 


A एक कार्य को 12 दिनों में कर सकता है। जबकि B अकेले उसे 15 दिनों में कर सकता है। C की सहायता से वे उस कार्य को 5 दिनों में पूरा कर सकते है। यदि उन्हें पूरे कार्य के लिए 960 रू. दिए जाएं तो A को कुल कितनी राशि मिलेगी?

  1. Rs. 400
  2. Rs.240
  3. Rs.320
  4. Rs.320
Ans. 400
3.)        The numbers p, p + 2 ,p + 4 are all prime, then p is equal to -

संख्यायें p, p + 2 ,p + 4 सभी अभाज्य संख्यायें है तो p के बराबर है-

  1. 191
  2. 89
  3. 5
  4. 3
Ans. (D)
4.)     A man spends 75% of his income. His income is increased by 20% and he increased his expenditure by 10%. His savings are increased by -

एक आदमी अपनी आय का 75% खर्च करता है। उसकी आय में 20% की वृद्धि होती है और उसके खर्च में 10% की, तो उसकी बचत में प्रतिशत वृद्धि हुई-

  1. 50%
  2. 37.5%
  3. 25%
  4. 10%
Ans. (A)
5.)     A pyramid has a square base of side 4 cm. and a height of 12 cm. Find its volume –

4 सेमी. भुजा के एक वर्गाकार आधार के पिरामिड की ऊँचाई 12 सेमी. है तो इसका आयतन ज्ञात कीजिए?

  1. 48 cm3
  2. 64 cm3
  3. 82 cm3
  4. 36 cm3
Ans. (B)

6.)     If the cost of a book worth Rs. 50 is increased by Rs. 25, the rate of increase is - 

यदि 50 रू. मूल्य वाली एक किताब में 25 रू. वृद्धि की जाती है, तो प्रतिशत वृद्धि क्या है?

  1. 50%
  2. 25%
  3. 20%
  4. 10%
Ans. A
7.)        A person bought 76 cows and sold 20 cows at 15% profit, 40 cows at 19% profit and remaining 16 cows at 25% and got a profit of Rs.7300 as a whole. Find the cost price of each cow?

एक आदमी 76 गाये खरीदता है 20 गायों को वो 15 % के लाभ पर बेचता है 40 गायो को 19 % के लाभ पर और बचे हुए 16  गायो को 25 % के लाभ पर और उसे 7300 का कुल लाभ होता है तो एक गाय का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिये ?

  1. Rs. 450               
  2.  Rs. 480             
  3.  Rs  420              
  4. Rs 500
Ans. (D)
8.)       A tyre has 2 punctures the first puncture alone would have made the tyre flat in 12 minutes and the second alone would have done it in 6 minutes. If air leaks out at a constant rate, how long does it take both the puncture together to make it flat? 

एक टायर में दो पंचर है पहला पंचर टायर को 12 मिनट में फ्लैट कर देता है जबकि दूसरा पंचर 6 मिनट में फ्लैट करता है यदि हवा एक निरंतर दर से निकल रही है तो तो कितने समय में यह टायर को फ्लैट कर देंगे ?

             
(B)               
(C)               
(D) 36 min
Ans. (B)

9.)       600 amount to Rs. 740 in 5 years at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is increased by 3 % . what will be the amount then ?


600 रुपए की राशि 5 वर्षो में 740 हो जाती है यदि ब्याज की दर को 3 % बढ़ाया जाता है तो अब राशि ज्ञात कीजिये

  1. 800                
  2. 856                
  3. 930                
  4. 830
Ans.    (D)

10.)    Rs. 16820 is divided between two brothers of age 27 years and 25 years. They invested their money at 5% per annum compound interest in such a way that both will receive equal money at the age of 40 years. Find the share of elder brother?

1680 रुपए को दो भाईयो के बीच में बाँटा जाता है जिनकी आयु 27 वर्ष तथा 25 वर्ष है वह 5 % के वार्षिक चक्रवृद्धि ब्याज पर अपनी राशि इस तरह लगाते है की 40 वर्ष  बाद उन्हें बराबर राशि मिलती है तो बड़े भाई का हिस्सा ज्ञात कीजिये ?

  1. 8280             
  2. 8820
  3. 8000
  4. 8410
Ans. (B)                    

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.