mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 19 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 19 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams





1.) X purchased an item at a discount of 10% and sold it to Y at 10% profit. The marked price and the price for which Y purchased the item are in ratio.

Xने कोई मद 10% छूट पर खरीदी और Y को 10% लाभ पर बेच दी। अंकित कीमत और उस कीमत जिस पर Y ने मद खरीदी का अनुपात क्या होगा?

(A) 99 : 100 

(B) 100 : 99 

(C) 101 : 100 

(D)100 : 101

Ans (B)

2.) A man engaged a servant on the condition that he would pay him Rs. 90 and a turban after service of one year. He served only for nine months and received the turban and an amount of Rs. 65. The price of turban is 

एक व्यक्ति ने एक सेवक को इस शर्त पर रखा कि वह एक वर्ष की सेवा के पश्चात उसे 90 रू. और एक पगड़ी देगा। सेवक ने केवल 9 महीने काम किया और उसे पगड़ी और 65 रू. की राशि प्राप्त हुई। पगड़ी की कीमत बताएं।

(A) 50 

(B) 20 

(C) 10 

(D) 25

Ans (C)

3.) Two circle C1 and C2 touch each other internally at P. Two lines PCA and PDB meet the circles C1 in C, D and C2 in A, B respectively. If ∠BDC = 120o, then the value of ∠ABP is equal to -

दो वृत्त A1 और B2 एक-दूसरे को आन्तरिक स्तर पर P पर छूते है। दो रेखाएं PCA और PDB क्रमशः वृत्त C1 को C, D पर और वृत्त C2 को A, B पर मिलती है। यदि ∠BDC = 120o तो ∠ABP का मान बताएं।

A. 30o

B. 60o

C. 90o

D. 120o

Ans. (B)

4.) DE is a tangent to the circumcircle of ΔABC at the vertex A such that DE||BC. If AB = 17 cm., then the length of AC is equal to -

ΔABC परिवृत्त में DE रेखा A शीर्ष बिन्दु पर इस प्रकार स्पर्श करती है कि DE||BC यदि AB = 17 सेमी. तो AC की लम्बाई किसके बराबर होगी?

A. 15 cm/सेमी

B. 17 cm/सेमी

C. 19 cm/सेमी

D. 13 cm/सेमी

Ans.(B)

5.) A and B can do a piece of work in 20 days and 15 days respectively. They worked together for 6 days after B was replaced by C. the work finish in next 4 days. In how many days C can alone finish the work?

A और B किसी काम को 20 दिन और 15 दिन में करते है दोनों साथ में काम करते है 6 दिन बाद B के स्थान पर C आ जाता है तो काम अगले 4 दिनों में समाप्त होता है तो C अकेला इस काम को कितने दिनों में करेगा?

(A)30 days 

(B)25 days 

(C) 45 days 

(D) 40 days

Ans. (C)

6.) Ram goes to his school from his house at a speed of 4 km/hr and returns at a speed of 5 km/hr. if he takes 7 hours in going and coming, the distance between his house and school is? 

राम अपने घर से स्कूल 4 किमी /घंटा की रफ़्तार से जाता है और वापस 5 किमी / घंटा की रफ़्तार से आता है यदि उसे आने जाने में 9 घंटे लगते है तो उसके घर से स्कूल की दूरी ज्ञात कीजिये ?

(A) 10 km 

(B) 12 km 

(C) 15 km 

(D)20 km 

Ans. (D)

7.) A metal pipe is 21 cm long and its exterior diameter is 8cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and 1 cm3 of metal weight 8 g. Then metal weight of the pipe (in kg) is (use π= 22/7)

एक धातु के पाइप की लम्बाई 21 सेमी और उसका वाह्य व्यास 8 सेमी. है। यदि पाइप की मोटाई 1 सेमी है और 1 सेमी.3 धातु का भार 8 ग्राम है तो धातु के पाइप का भार है। ( π= 22/7)

A. 3.696

B. 33.669

C. 3.966

D. 3.699

Ans. (A)

8.) What is the length of the uniform wire of diameter 0.2cm that can be drawn from a solid sphere of radius 3 cm.?

3 सेमी त्रिज्या वाले धातु के एक ठोस गोले से 0.2 सेमी व्यास वाला कितने मीटर लम्बा तार बनाया जा सकता है।

A. 72 m

B. 343 m

C. 36 m

D. 18 m

Ans. C

9.) A man engaged a servant on the condition that he would pay him Rs. 90 and a turban after service of one year. He served only for nine months and received the turban and an amount of Rs. 65. The price of turban is

एक व्यक्ति ने एक सेवक को इस शर्त पर रखा कि वह एक वर्ष की सेवा के पश्चात उसे 90 रू. और एक पगड़ी देगा। सेवक ने केवल 9 महीने काम किया और उसे पगड़ी और 65 रू. की राशि प्राप्त हुई। पगड़ी की कीमत बताएं।

A. 50

B. 10

C. 20

D. 25

Ans. B

10.) The inradius of an equilateral triangle is √3 cm., then the perimeter of that triangle is –

यदि किसी समभुज त्रिकोण की आन्तरिक त्रिज्या √3 सेमी. है तो उस त्रिकोण का परिमाप बताएं।

A. 36

B. 27

C. 21

D. 18

Ans. D













0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.