mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 17 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 17 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


1.) In an election between two candidates one candidate get 40% vote and lose by 100 vote. Find the total number of votes?

किसी चुनाव में दो में से एक व्यक्ति को 40 % वोट मिले और वह 100 वोट से हार गया , उस  चुनाव में कितने वोट पड़े थे? 



(A) 400                      (B) 500                     (C) 600                      (D) 700 

Ans (B)

2.)  The side of the square is measured wrongly by 4 % more. How much percentage error in its area?
 
किसी वर्ग की भुजा नापने में गलती  से 4 % अधिक मापा गया।  वर्ग के छेत्रफल में कितने प्रतिशत की गलती होगी?


(A) 8%                        (B) 8.16%                            (C) 4%                         (D) 4.16%

Ans. (B)

3.) Sanjay sold an article by giving a discount of 8 % for Rs. 17940. And make a profit
of 19.6 %. If he did not give discount then how profit percentage he get?


संजय ने एक वस्तु 8% की छूट के साथ 17490 रु. में बेचा और 19.6% लाभ अर्जित किया ! यदि उसने छूट नहीं दी होती , तो उसने कितने प्रतिशत का लाभ अर्जित किया होता ? 


(A) 26.6 %            (B) 27.6%           (C) 28 %              (D)  30 %

Ans. (D)
4.) A shopkeeper expects a gain of on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit ?
एक दूकानदार  लाभ चाहता है यदि वह एक सप्ताह में 392 रु. का विक्रय करता है तो उसका लाभ क्या होगा ? 


(A) Rs. 18.20     (B) Rs. 70            (C)  Rs. 72          (D)  Rs. 88.25

Ans. (C)

5.) A can do 2/5 work in 10 days. And B completed the 1/3 work in 5 days. A worked for one day, then in how many days the remaining work done finished by A and B together.?

A किसी कार्य का 2/5 भाग 10 दिन में कर सकता है, B इसी कार्य के 1/3 भाग को 5 दिन में कर सकता है A ने एक दिन कार्य किया, उसके बाद शेष कार्य को A और B ने दोनों मिलकर कितने दिन में समाप्त करेंगे?

(A) 9 days      (B)   days (C) days         (D) 10 days

Ans.(A)

6.) A certain number of men can complete a job in 30 days. If there were 5 men more, it could be completed in 10 days less. How many men were in the beginning?

कुछ निश्चित आदमी किसी काम को 30 दिनों में कर सकते है. यदि 5 आदमी और होते तो काम 10 दिन पहले ख़तम हो जाता. तो शुरू में कितने आदमी थे? 


(A) 10      (B) 15        (C) 20         (D) 25

Ans.(A)

7.)A shopkeeper marked the article 30 % above the cost price. And he gives a discount of 20 % on the M.R.P. find his profit percentage?

एक दुकानदार एक वस्तु पर लागत कीमत से 30% अधिक अंकित करता है यदि वह अंकित मूल्य पर 20% छूट देता है, तो उसका लाभ प्रतिशत क्या है? 


(A)  15                       (B) 10                        (C)  6                          (D) 4

Ans.(D)

Q.8. The ratio of the volume of two right circular cylinder is 2 : 3. And the ratio of their radius is 1 : 2. Find the ratio of their heights?

यदि दो लम्ब वृतीय शंकुओ के आयतन का अनुपात 2 : 3 है और उनके आधार की त्रिज्याओ का अनुपात 1 : 2 है तो उनकी ऊंचाईयों का अनुपात क्या है? 


            (A)  3 : 4                    (B)  8 : 3                    (C) 4 : 3                     (D)  3 : 8
Ans.(B)
Q.9 The length, breadth and height of a room are in the ratio 3 : 2 : 1 if the volume of the room is 1296 metre3. Then find the breadth of the room?

एक कमरे की लम्बाई , चौड़ाई तथा ऊंचाई का अनुपात 3 : 2 : 1 है यदि कमरे का आयतन 1296 मीटर3. है तो उसकी चौड़ाई क्या है? 


(A) 12 metre            (B)  18 metre           (C) 16 metre            (D) 24 metre


Ans.(A)

Q.10. If then find the value of ?
यदि तो का मान क्या है? 
            (A)      0          (B)       ½                    (C)       1                      (D)

Ans.(B)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.