mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 9 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

 1.) A pyramid has a square base of side 4 cm. and a height of 12 cm. Find its volume -

4 सेमी. भुजा के एक वर्गाकार आधार के पिरामिड की ऊँचाई 12 सेमी. है तो इसका आयतन ज्ञात 
कीजिए?


(A) 40                   (B) 48                   (C) 60                   (D) 64
Ans.(D)

2.) Radheysyam’s salary is 20% more than that of Mohan salary. If Radheysyam saves Rs. 720 which is 4 % of his salary, then Mohan salary is?  

राधेश्याम की आय मोहन की आय से 20 % अधिक है यदि राधेश्याम 720 रुपए बचाता है जो की उसकी आय का 4 % है तो मोहन की आय क्या है 


(A) Rs 15000       (B) Rs 12000                 (C) 10000             (D) 1500

ANS (A)

3.) If A = 22 × 33 × 55 and B = 23 × 32 × 5 , the H.C.F of A and B is -  

यदि A = 22 × 33 × 55 और B = 23 × 32 × 5 तो A और B का म.स.प. है- 


 (A)90            (B) 180                      (C) 360                      (D) 720

Ans.(B) 

4.) In a circle with center at O (0,0) and radius 5 cm, AB is a chord of length 8 cm. If OM is perpendicular to AB, then the length of OM is:


एक वृत्त में, जिसके केंद्र में O (0,0) है और जिसकी त्रिज्या 5 सेमी है। AB 8 सेमी. लम्बी जीवा है। यदि OM, AB के लंब है, तो OM की लम्बाई कितनी है?


(A)1               (B) 2               (C) 2.5                       (D) 3

Ans.(D)

5.) ABC is a right angled triangle B being the right angle, mid - points of BC and AC are respectively B' and  A' .The ratio of the area of the quadrilateral AA' B'B to the area of the triangle ABC is –


ABC समकोणीय त्रिभुज है। B समकोण है। BC और AC के मध्य बिंदु क्रमशः B' और A' है। चतुर्भुज AA'B'B के क्षेत्रफल और त्रिभुज ABC के क्षेत्रफल का अनुपात क्या होगा?


 (A) 1 : 4                  (B) 2 : 3                     (C) 3 : 4                     (D)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17 : 3
Ans.(C)

6.) If the perimeters of a rectangle and a square are equal and the ratio of two adjacent sides of the rectangle is 1 : 2  then the ratio of area of the rectangle and that of the square is –


यदि एक आयत और एक वर्ग के परिमाप बराबर हो और आयत की दो निकटस्थ भुजाओं का अनुपात 1 : 2 हो तो आयत के क्षेत्रफल और वर्ग के क्षेत्रफल का अनुपात क्या होगा?


(A) 5 : 4                    (B) 2 : 3                     (C) 8 : 9                     (D)  9 : 8
Ans.(C)

7.) In 40 litres of milk and water the ratio of milk to water is 7 : 1.  To get a new mixture containing milk and water in the ratio 3 : 1, the quantity of water that should be added to the mixture? 

40 लीटर के मिश्रण दूध पानी का अनुपात 7 : 1 है कितना पानी और मिलाया जाये की नए वाले मिश्रण में  दूध पानी का अनुपात 3 : 1 हो जाये ?

  1. 6                (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17                         (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17                         (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17
Ans.(C)

8.) A man invests Rs. 4000 at the rate of 5% per annum. How much more should he invest at the rate of 8%, so that he can earn a total of 6% per annum?

एक आदमी 4000 रू. 5% प्रति वर्ष की दर से निवेश करता है। उसको 8% की दर से कितना और अधिक निवेश करना चाहिये ताकि वह पूरे का 6% प्रति वर्ष प्राप्त कर सके?


(A) 2000                   (B) 2250                    (C) 2500                    (D) 2750

Ans. (A)

9.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17, then the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17 is

यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17, है, तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17का मान है: 


(A)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17                          (B)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17                           (C)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17                           (D)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 09 - 10 - 17

Ans(C)

10.) If 18 pumps can raise 2170 tons of water in 10 days, working 7 hrs. a day, in how many days will 16 pumps raise 1736 tons, working 9 hrs. a day?

यदि 18 नल 10 दिनों में प्रतिदिन 7 घंटे काम करके 2170 टन पानी उठा सकते है, तो कितने दिनों में 16 नल प्रतिदिन 9 घंटे काम करके 1736 टन पानी उठायेंगे?


(A) 5                           (B) 6                           (C) 6.5                                  (D)7

Ans.(D)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.