mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 7 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams




 A double bed is marked at Rs. 7500. The shopkeeper allows successive discounts of 8%, 5% and 2% on it. What is the Net selling price?
एक डबलबेड की कीमत 7500 रू. चिन्हित की गई है। दुकानदार उस पर 8%, 5% और 2% की आनुक्रमिक छूट देता है। निवल बिक्री कीमत बताएं। 

(A) 6234.56             (B) 6423.90             (C) 6500                    (D) 6543.78
Ans.(B)


2.) A hemispherical bowl of internal radius 15 cm. contains a liquid. The liquid is to be filled in to a cylindrical-shaped bottles of diameter 5 cm. and height 6 cm. The number of bottles required to empty the bowl is-

एक अर्धवृत्त कटोरा है जिसमें तरल पदार्थ भरा है और उसकी आन्तरिक त्रिज्या 15 सेमी. है। उस तरल पदार्थ को 5 सेमी. व्यास और 6 सेमी. ऊँचाई वाली बेलनाकार बोतलों में भरा जाता है। उस कटोरे को खाली करने के लिए कितनी बोतलों की आवश्यकता होगी? 


(A) 50                         (B) 55                         (C) 60                         (D) 65
Ans.(C) 

3.) The sum of two digit number is 12. If the digit is interchanged the number is formed 18 more than the original number. Find the original number.


यदि दो अंको की किसी संख्या के अंको का योग 12 है तथा अंको को पलटकर बनाई गई संख्या मूल संख्या से 18 अधिक है तो संख्या ज्ञात कीजिये?


(A)93             (B) 84                         (C) 57                         (D) 56
Ans.(C)
4.) The value of tan 10, tan 20, tan 40----- tan 880 tan 890 is-
10, tan 20, tan 40----- tan 880 tan 890 का मान है-
  1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17                  (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17                         (C) 0              (D) 1
Ans.(D)

5.) The average marks secured by 36 students was 52. But is was discovered that an item 64 was misread as 46. What is the correct mean of marks?


36 विद्यार्थियों को औसतन 52 अंक प्राप्त हुए। किन्तु बाद में पता चला कि पद 64 को गलती से 46 पढ़ा गया। अंकों का सही माध्य क्या होगा?

  1. 52
  2. 53
  3. 52.6
  4. 52.4
(A) 52                       (B) 53                         (C) 52.6                     (D) 52.4

Ans.(C)

6.) A got twice as many marks in English as in Science. His total marks in English, Science and Mathematics is 180. If the ratio of his marks in English and Mathematics is 2:3, what is his marks in Science?


A को अंग्रेजी विषय में विज्ञान विषय की अपेक्षा दुगुने अंक मिले। अंग्रेजी, विज्ञान और गणित विषयों में उसे कुल मिला कर 180 अंक प्राप्त हुए। यदि उसे अंग्रेजी और गणित विषयों में प्राप्त अंकों का अनुपात 2 : 3 है तो उसे विज्ञान विषय में कितने अंक प्राप्त हुए?


(A) 10                        (B) 20                         (C) 30             (D) 40

Ans.(C)

7.) The digit in unit's place of the product 49237 × 3995 × 738 × 83 × 9 is 

49237 × 3995 × 738 × 83 × 9 के गुणनफल का इकाई के स्थान का अंक बताएं। 


(A) 1                           (B) 7                          (C) 9                           (D) 0

Ans.(D)

8.) Find the sum of all prime numbers between 20 and 60 ?

20 से लेकर 60 तक के सभी अभाज्य संख्याओ का  योग क्या होगा ?

  1. 320                 (B) 326                      (C) 357                      (D) 363
Ans. (D)

9.) The average temperature of Monday, Tuesday and Wednesday was SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17and that of Tuesday, Wednesday and Thursday is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17If the temperature on Monday was SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17 then the temperature on Thursday was?
सोमवार, मंगलवार और बुधवार के औसत तापमान था SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17और मंगलवार, बुधवार और गुरुवार SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17तो सोमवार को SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17 तापमान था तो गुरुवार को तापमान रहा था?

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17                 (B)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17                  (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17                   (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 10 - 17
ANS (C) 

10.) If P3 + 3P2 + 3P = 7, then the value of P2 + 2P is

यदि P3 + 3P2 + 3P = 7 हो तो P2 + 2P का मान क्या होगा?

(A) 0                           (B) 1                           (C) 2                          (D)3
Ans.(D)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.