mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 27 October 2017

SSC Quiz : General Studies | 27 -10-17

mahendra Guru


Q 1. When we eat something we like, our mouth waters. This is actually not water but fluid secreted from: 

(A) Nasal glands 

(B) Oval epithelium 

(C) Salivary glands 

(D) Pancreas gland 

Answer- (C) Salivary glands 

Q 2. Which of the following is known as the voice box? 

(A) Trachea 

(B) Pharynx 

(C) Epiglottis 

(D) Larynx 

Answer- (D) Larynx 


The voice box, or larynx, is the portion of the respiratory (breathing) tract containing the vocal cords which produce sound. It is located between the pharynx and the trachea. 

Q 3. The tropical cyclones of the Bay of Bengal are usually called: 

(A) Depressions 

(B) Hurricanes 

(C) Tornadoes 

(D) Typhoons 

Answer-(A) Depressions 

Q 4. It has been observed that astronauts lose substantial quantity of calcium through urine during space flight. This is due to: 

(A) Hyper gravity 

(B) Microgravity 

(C) Intake of dehydrated food tablet 

(D) Low temperature in cosmos 

Answer- (B) Microgravity 


Q 5. Cutting and peeling of onion bring tears to the eyes because of the presence of: 

(A) Sulfur in the cell 

(B) Carbon in the cell 

(C) Fat in the cell 

(D) Amino acid in the cell 

Answer- (A) Sulfur in the cell 

Q 6. The contractile proteins in a muscle are- 

(A) Actin and Myosin 

(B) Actin and Tropomyosin 

(C) Myosin and Troponin 

(D) Troponin and Tropomyosin 

Answer- (A) Actin and Myosin 

Q 7. Which of the following is not an enzyme? 

(A) Amylase 

(B) Pepsin 

(C) Somatotropin 

(D) Trypsin 

Answer- (C) 

Growth hormone, also known as somatotropin, is a peptide hormone that stimulates growth, cell reproduction, and cell regeneration in humans and other animals. 

Q 8. Which one of the following is not a part of small intestine? 

(A) Caecum 

(B) Duodenum 

(C) Jejunum 

(D) Ileum 

Answer (A) 

Duodenum Jejunum and Ileum is the part of small intestine. Caecum is a pouch connected to the junction of the small and large intestines. 

Q 9. All enzymes are actually- 

(A) Carbohydrates 

(B) Proteins 

(C) Fatty acids 

(D) Sterols 

Answer-(B) 

Enzymes are biological molecules (typically proteins) that significantly speed up the rate of virtually all of the chemical reactions that take place within cells. They are vital for life and serve a wide range of important functions in the body, such as aiding in digestion and metabolism. 

Q 10. Cartilage present in body is- 

(A) A muscular tissue 

(B) An epithelial tissue 

(C) A connective tissue 

(D) A germinal tissue 

Answer (C) 

Cartilage is a connective tissue found in many areas of the body including: Joints between bones e.g. the elbows, knees and ankles.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.