mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 26 October 2017

SSC Quiz : General Studies | 26 -10-17

mahendra Guru

1. Which Mughal ruler earned the title Insan-i-kamil (Perfect Man) for his peaceful personality and patience? 

(A) Shahjahan 

(B) Humayun 

(C) Jahangir 

(D) Akbar 

Answer-(B) Humayun 

2. Which among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House? 

(A) Babar Namah 

(B) Akbar Namah 

(C) Humayun Namah 

(D) Badshah Namah 

Answer-(C) Humayun Namah 

3. At which of the following battles was Humayun defeated by Sher Shar Suri? 

(A) Battle of Chausa 

(B) Battle of Khanwa 

(C) First Battle of Panipat 

(D) Battle of Thanesar 

Answer-(A) Battle of Chausa 

4. Where did Babar die? 

(A) Agra 

(B) Kabul 

(C) Lahore 

(D) Delhi 

Answer-(A) Agra 

5. Which of the following statements about Humayun is/are correct? 

He built a new city at Delhi, which he named Dinpanah 

The autobiography of Humayun, Humayun-nama was written by his sister, Gulbadan Begum 

Select the correct answer using the code given below: 

Code

(A) 1 only 

(B) 2 only 

(C) Both 1 and 2 

(D) Neither 1 nor 2 

Answer- (C) Both 1 and 2 

6. Which Mughal Emperor prohibited the use of tobacco? 

(A) Babar 

(B) Akbar 

(C) Jahangir 

(D) Shahjahan 

Answer-(C) Jahangir 

7. Which one of the following was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar? 

(A) Mahananda Pande 

(B) Lal Kalawant 

(C) Baz Bahadur 

(D) Ramtanu Pande 

Answer-(D) Ramtanu Pande 

8. Who among the following was illiterate? 

(A) Jahangir 

(B) Shahjahan 

(C) Akbar 

(D) Aurangzeb 

Answer-(C) Akbar 

9. Painting reached its highest level of development during the reign of 

(A) Akbar 

(B) Aurangzeb 

(C) Jahangir 

(D) Shah Jahan 

Answer-(C) Jahangir 

10. Which one among the following depicts the correct meaning of the term Jins-i-kamil concerning crops in Mughal India? 

(A) Paddy crop 

(B) Cash crop 

(C) Coarse crop 

(D) Crop grown in the arid zone 

Answer-(B) Cash crop 

Cash crops like cotton and Sugarcane were known as Jins-i-Kamil or Jins-i-Ala. 



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.