mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 24 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 24 -10-17

mahendra Guru



Q1. What is the meaning of Athavana? 

(A) Revenue department 

(B) Revenue 

(C) Import Tax 

(D) Trade Tax 

Answer- (A) Revenue department 


Q2. First factory legislation was passed to improve the working conditions of the labour in 

(A) 1880 

(B) 1881 

(C) 1884 

(D) 1893 

Answer: (B) 

Q3. Who invented Vacuum Flask? 

(A) Charles Babbage 

(B) Alexander Fleming 

(C) Gregory Pincus 

(D) James Dewar 

Answer-(D) James Dewar 

Q4. Spiders belong to the phylum? 

(A) Mollusca 

(B) Annelida 

(C) Cnidaria 

(D) Arthropoda 

Answer-(D) Arthropoda 

Q4. Group of Monuments at Pattadakal is in 

(A) Maharashtra 

(B) Himachal Pradesh 

(C) Karnataka 

(D) Madhya Pradesh 

Answer-(C) Karnataka 

Q5. Humayun's Tomb was built by_____. 

(A) Humayun 

(B) Hamida Banu Begum 

(C) Babur 

(D) Akbar 

Answer-(B) Hamida Banu Begum 

Q6. Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of India? 

(A) Lal Bahadur Shastri 

(B) Charan Singh 

(C) Morarji Desai 

(D) Indira Gandhi 

Answer-(D) Indira Gandhi 

Q7. Who among the following has the power to form a new state within the Union of India ? 

(A) Speaker of Lok Sabha 

(B) President 

(C) Prime Minister 

(D) Supreme Court 

Answer-(B) President 

Q8. Equus burchellii is the scientific name of _______. 

(A) Horse 

(B) Zebra 

(C) Buffalo 

(D) Ass 

Answer-(B) Zebra 

Equus burchellii is the scientific name of zebra. Equus caballus is the scientific name of horse. Bubalus bubalis is the scientific name of Buffalo. and Equus asinus is the scientific name of Ass. 

Q9. Which of the following is false with reference to a photo-voltaic cell? 

(A) It is another name as solar cell 

(B) It can be used as infra-red detectors 

(C) It can store light energy in the form of electrical energy 

(D) It converts electric energy into light energy 

Answer-(D) It converts electric energy into light energy 

Q10. Who Invented Ceiling fan? 

(A) Lloyd Groff Copeman 

(B) Bartolomeo Cristofori 

(C) Leonardo da Vinci 

(D) Philip Diehl 

Answer-(D) Philip Diehl

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.