mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 21 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 21 -10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


Q1. Who is considered the Architect of the Indian Constitution?

(A) Mahatma Gandhi

(B) B. R. Ambedkar

(C) Jawharlal Nehru

(D) B.N. Rao

Answer-(B) B. R. Ambedkar

Q2. Who said that "India’s soul lives in villages"?

(A) Vinoba Bhave

(B) Jayaprakash Narayan

(C) Nehru

(D) Gandhiji

Answer-(D) Gandhiji

Q3. What was the name of the Newspaper edited by Mahatma Gandhi till 1933

(A) Sarvodaya

(B) Arya

(C) Times of India

(D) Young India

Answer-(D) Young India

Q4. Who started the "Servants of India Society"?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Surendranath Bannerjee

(D) Dadabhai Naoroji

Answer-(B) Gopal Krishna Gokhale

Q5. In which of the following towns is "Moti Masjid" situated?

(A) Agra

(B) Jaipur

(C) Lahore

(D) Ahmedabad

Answer-(A) Agra

Q6. Penicillin is isolated from

a) Fungi

b) Algae

c) Virus

d) Bacteria

Answer-(A) Fungi

Q7. The canal joining Baltic Sea to North Sea is

(A) Kiel Canal

(B) Suez Canal

(C) Panama Canal

(D) None of the above

Answer-(A) Kiel Canal

Q8. The total number of bones in the human body is

(A) 206

(B) 260

(C) 306

(D) 360

Answer-(A)

The human body consists 206 bones for adults, but for infants there are 270.
At the time of birth, an infant may have 300-350 bones.

Q9. Bile is secreted by

(A) Gall Bladder

(B) Liver

(C) Bile duct

(D) Pancreas

Answer-(B) Liver

Initially Bile is synthesized and secreted by the liver and stored in Gall bladder through the Bile duct.

When there is stimulation by fatty food, it is secreted by Gall Bladder.

Q10. The President of India is elected by an electoral college comprising of-

(A) Elected members of Lok Sabha and State Legislative Assemblies.

(B) Elected member of both Houses of Parliament and State Legislative Assembly

(C) Elected members of both Houses of Parliament.

(D) Elected member of State Legislative Assemblies

Answer-(B) Elected member of both Houses of Parliament and State Legislative Assembly

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.