mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 20 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 20 -10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


Q1. Human Development Index was developed by

(A) Amartya Sen

(B) Friedman

(C) Montek Singh

(D) None of them

Answer-(A) Amartya sen

Q2. Agricultural Commodities are graded with

(A) ISI

(B) Eco products

(C) AGMARK

(D) Green Product

Answer-(C) AGMARK

Q3. The food stocks that are built up during the years of bumper harvest are called

(A) Capital Stock

(B) Buffer Stock

(C) Production Stock

(D) Grain Stock

Answer-(D) Grain Stock

Q4. The Minimum Wages Act was first passed in India in the year

(A) 1947

(B) 1948

(C) 1950

(D) 1951

Answer-(B) 1948

Q5. Crop sown soon after the onset of South-West monsoon in India is called

(A) Rabi

(B) Kharif

(C) Rainfed

(D) Dry farming

Answer-(B) kharif

Q6. In which state is "Silent Valley&" located?

(A) Tamilnadu

(B) Kerala

(C) Assam

(D) Arunachal Pradesh

Answer-(B) Kerala

Q7. Which is the International Date Line?

(A) Equator

(B) 0 o Longitude

(C) 90 o East Longitude

(D) 180 o Longitude

Answer-(D) 180 o Longitude

Q8. Nomination of Rajya Sabha Members by the President was taken from the Constitution of

(A) USA

(B) Ireland

(C) South Africa

(D) France

Answer-(B) Ireland

Q9. The concept of sovereign parliament originated in

(A) England

(B) India

(C) France

(D) Japan

Answer-(A) England

Q10. National Institute of Rural Development is located at

(A) New Delhi

(B) Mumbai

(C) Hyderabad

(D) Kanpur

Answer-(C) Hyderabad

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.