mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 18 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 18 -10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams




Q1. Name the first President of Indian National Congress. 

(A) George Yule 

(B) M K Gandhi 

(C) WC Banerjee 

(D) None of these 

Answer-(C) WC Banerjee 

Q2. In India which state has the largest legislative assembly? 

(A) Maharashtra 

(B) Uttar Pradesh 

(C) West Bengal 

(D) None of these 

Answer-(B) Uttar Pradesh 

Q3. As per Indus Water treaty, control over which three rivers were given to Pakistan? 

(A) Ravi, Jhelum and Sutlej 

(B) Ravi, Beas and Sutlej 

(C) Indus, Jhelum and Chenab 

(D) Indus, Jhelum and Sutlej 

Answer-(C) 

Q4. The judicature of Guwahati High Court covers which state/states? 

(A) Arunachal Pradesh 

(B) Nagaland 

(C) Assam 

(D) All of these 

Answer-(D) All of these 

Q5. The currency of China is:- 

(A) Yen 

(B) Yuan 

(C) Rupees 

(D) None of these 

Answer-(B) Yuan 

Q6. What was the place of India in world happiness index 2016? 

(A) 118 

(B) 117 

(C) 119 

(D) 123 

Answer-(A) 118 

Q7. Bandipur National Park is situated in which state? 

(A) Kerala 

(B) Goa 

(C) Karnataka 

(D) Maharashtra 

Answer-(C) Karnataka 

Q8. Who is responsible for the excavation of the Harappan site? 

(A) Daya Ram Sahni 

(B) Rakhaldas Banerjee 

(C) Mackey 

(D) B K Thapar 

Answer-(A) Daya Ram Sahni 

Q9. West Bengal is bounded on the north by:- 

(A) Sikkim and Bhutan 

(B) Assam and Bangladesh 

(C) Bay of Bengal 

(D) Orissa, Bihar and Nepal 

Answer-(A) Sikkim and Bhutan 

Q10. Which among the following system of levying land in Deccan was prevalent during the reign of Akbar? 

(A) Kankut 

(B) Number of ploughs 

(C) Zabt 

(D) Ghallabakshi 

Answer- (C) Zabt

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.