mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 13 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 13 -10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 12 -10-17


Q1.The upper part of the hetrosphere is composed almost completely of which gas? 

(A) Ozone 

(B) Nitrogen 

(C) Oxygen 

(D) Hydrogen 

Answer-(D) Hydrogen 

Q2. Who is the author of "My Father is a Hero"? 

(A) Novoneel Chakraborty 

(B) Neelima Dalmia Adhar 

(C) Nishant Kaushik 

(D) A.P.J. Abdul Kalam 

Answer-(C) Nishant Kaushik 


Q3. Which disease is caused due to deficiency of Iron? 

(A) Beriberi 

(B) Tetany 

(C) Kwashiorkor 

(D) Anemia 

Answer-(D) Anemia 

Q4. __________________ is a leaf where the leaflets are arranged along the middle vein. 

(A) Pinnately compound leaf 

(B) Palmately compound leaf 

(C) Compound leaf 

(D) Simple leaf 

Answer-(B) pinnately compound leaf 

Q5. .The Red Data Books published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources enumerate 

(A) Biodiversity parks and wild life sanctuaries in different countries. 

(B) Centres of origin of cultivated plants. 

(C) Centres of origin of all economically important plants. 

(D) Threatened species of plants and animals. 

Answer-(D) Threatened species of plants and animals. 


Q5. Water potential remains lowest in 

(A)Water plants 

(B)Woody plants 

(C)Succulents 

(D)Halophytes 

Answer-(D) 

Halophytes are plants that grow in waters of high salinity. Water moves from higher potential to lower potential. Since all plants need water, the water potential within the plant must be lesser than that outside it. Water potential of pure water is assumed to be zero. Addition of solute (salts etc.) lowers the water potential. For a plant growing in salt water, its water potential must be lesser than that of salt water outside it. 

Q6. Frontal cyclones occur characteristically in 

(A) Equatorial region 

(B) Tropical region 

(C) Mid-latitudinal region 

(D) Polar region 

Answer-(C) Mid-latitudinal region 

Q7. How do most insects respire? 

(A) Through skin 

(B) Through gills 

(C) By tracheal system 

(D) By lungs 

Answer-(C) By tracheal system 

Q8. Who was the first recipient of the "Bharat Ratna" Award posthumously? 

(A) K. Kamaraj 

(B) Lal Bahadur Shastri 

(C) M. G. Ramachandran 

(D)B. R. Ambedkar 

Answer-(B) Lal Bahadur Shastri 

Q9. The founder of the Lodi Dynasty was 

(A) Bahlol lodi 

(B) Sikandar Shah Lodi 

(C) Jalal Khan Lodi 

(D) Ibrahim Lodi 

Answer-(A) Bahlol lodi 

Q10. The Gandharva School of art is also known as the 

(A) Buddhist-Roman art 

(B) Dravidian-Roman art 

(C) Greco-Roman art 

(D) Greco-Roman-Buddhist art 

Answer-(D) Greco-Roman-Buddhist art

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.