mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 12 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 12 -10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 12 -10-17


Q1. A volcano that is not expected to erupt again is called 

(A) Cinder cone 

(B) Moraine 

(C) Lava 

(D) Extinct volcano 

Answer-(D) Extinct volcano 

Q2. Paris is the Capital City of _______. 

(A) France 

(B) Norway 

(C) Canada 

(D) Greece 

Correct Answer-(A) France 


Q3. Chandragupta Maurya was born in Pataliputra, which is now in _______. 

(A) Chattisgarh 

(B) Madhya Pradesh 

(C) Uttar Pradesh 

(D) Bihar 

Answer-(D) Bihar 

Q4. Battle of Kanauj in 1540 was fought between Sher Shah and _______. 

(A) Babur 

(B) Humayun 

(C) Akbar 

(D) Aurangzeb 

Answer-(B) Humayun 

Q5. Magic Marker was invented by _______. 

(A) Adolphe Sax 

(B) Albert Bruce Sabin 

(C) Sidney Rosenthal 

(D) Hyman George Rickover 

Answer-(C) Sidney Rosenthal 

Q6. Upward force on a floating body is called _______. 

(A) Jerk 

(B) Buoyancy 

(C) Archimedal force 

(D) Anti-gravity 

Correct Answer: buoyancy 

Q7. Women have shrill voice because of _______. 

(A) Low frequency 

(B) High frequency 

(C) Shrill vocals 

(D) Strong epiglottis 

Answer-(B) High frequency 

Q8. Who was the first female Governor of India? 

(A) Kamala Nehru 

(B) Madam Bikaji Kama 

(C) Sarojini Naidu 

(D) Vijaya Lakshmi Pandit 

Answer-(C) Sarojini Naidu 

Q9. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Kerala is _______. 

(A) 2 

(B) 13 

(C) 20 

(D) 25 

Answer-(C)20 

Q10. In which Sport in Olympics, India has won maximum Gold Medals? 

(A) Shooting 

(B) Wrestling 

(C) Hockey 

(D) Athletics 

Answer-(C) Hockey

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.