mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 11 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 11-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

SSC Quiz | General Studies | 11-10-17


Q1. ____________ comprises the archaeological remains of a monastic and scholastic institution. 

(A) Nalanda 

(B) Rani ki vav 

(C) Hill Forts of Rajasthan 

(D) Fatehpur Sikri 

Answer-(A) Nalanda 

Q2. Which of these Indians has not won a Nobel Award? 

(A) Rabindranath Tagore 

(B) C. V. Raman 

(C) Satyajit Ray 

(D) Amartya Sen 

Answer-(C) Satyajit Ray 

Q3. Elapidae Naja is the scientific name of _______. 

(A) Cobra 

(B) Elephant 

(C) Eagle 

(D) Owl 

Answer-(A) Cobra 

Q4.What is the chemical formula of aluminium nitride? 

(A) AlN 

(B) Al2N 

(C) AlN2 

(D) AlN2 

Answer-(A)AlN 

Q5.Atomic number of which of the following elements is greater than that of Chlorine 

(A) Potassium 

(B) Sulphur 

(C) Aluminium 

(D) Phosphorus 

Answer-(A) Potassium 

Q6. Commonly used abbreviation ISP in computer science stands for? 

(A) Internet Service Provider 

(B) Intranet Service Provider 

(C) Internet Systems Provider 

(D) Intranet Systems Provider 

 Answer-(A) Internet Service Provider 

Q7. Ghoomar is a folk dance of _______. 

(A) Mizoram 

(B) Puducherry 

(C) Gujarat 

(D) Rajasthan 

Answer-(D) Rajasthan 

Q8. If a perfectly competitive firm can increase its profits by increasing its output, then that firm's product's _____. 

(A) Price exceeds its marginal costs 

(B) Price exceeds its average total costs 

(C) Average variable costs exceed its average total costs 

(D) Fixed costs are zero 

Answer-(A) price exceeds its marginal costs 

Q9. Uraninite is an ore/mineral of _______. 

(A) Zinc 

(B) Uranium 

(C) Titanium 

(D) Aluminium 

Answer-(B) Uranium 

Q10. Name India's oldest credit information bureau. 

(A) RBI 

(B) CIBIL 

(C) NABARD 

(D) UTI 

Answer-(B) CIBIL

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.