mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 10 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 10-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17


Q1. The commonly used coolant in refrigerators is

(A) Ammonia

(B) Nitrogen

(C) Freon

(D) Oxygen

Answer-(C) Freon

Q2. The complete form of ‘IC’ in electronics is

(A) Internal circuit

(B) Independent circuit

(C) Integrated circuit

(D) Inbuilt circuit

Answer-(C) Integrated circuit


Q3. Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?


(A) Mahadev Desai

(B) Dayanand Saraswati

(C) Acharya Narendra Dev

(D) Gopal Krishna Gokhale

Answer-(D) Gopal Krishna Gokhale

Q4. Which of the following Constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental right?

(A) 84th Amendment Act

(B) 85th Amendment Act

(C) 86th Amendment Act

(D) 87th Amendment Act

Answer-(C) 86th Amendment Act


Q5. The world’s largest island is

(A) Greenland

(B) Iceland

(C) New Guinea

(D) Madagascar

Answer-(A) Greenland

Q6. Sea water is saltier than rain water because

(A) Sea animals are salt producing

(B) The air around the sea is salty

(C) Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea

(D) Sea beds have salt producing mines

Answer-(C) Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea

Q7. Pannalal Ghosh played which of the following musical instrument:


(A) Flute

(B) Sitar

(C) Violin

(D) Santoor

Answer-(A)

Q8. Rio Summit is associated with

(A) Convention on Biological Diversity

(B) Greenhouse gases

(C) Ozone depletion

(D) Wet lands

Answer-(A) Convention on Biological Diversity

Q9. Polyploidy arises due to change in the

(A) Number of chromatids

(B) Structure of genes

(C) Number of chromosomes

(D) Structure of chromosomes

Answer-(C) Number of chromosomes

Q10. The unit of measurement of noise is

(A) Decibel

(B) Hertz

(C) Amplifier

(D) Acoustics

Answer-(A) Decibal

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.