mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 6 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 06-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17



Q 1 Who was the first chief minister of Rajasthan?

(A) Gopi Chand Bhargava

(B) Heera Lal Shastri

(C) Kazi Lhendup Dorjee

(D) O.P. Ramaswamy Reddiyar

Answer-(B) Heera Lal Shastri

Punjab (United) Gopi Chand Bhargava (1947 - 1949)

Punjab (after division of Haryana) Giani Gurmukh Singh Musaffir (1966 - 1967)

Rajasthan Heera Lal Shastri (1949 - 1951)

Sikkim Kazi Lhendup Dorjee (1975 - 1979)

Madras State O.P. Ramaswamy Reddiyar (1947 - 1949)

Q 2. In which of the following cities is the National Rail Museum located?


(A) Mumbai

(B) New Delhi

(C) Hyderabad

(D) Chennai

Answer-(B) New Delhi

Q 3. The Maitree Express connects India with which of the following countries?


(A) Myanmar

(B) Pakistan

(C) Bangladesh

(D)Nepal

Answer-(C) Bangladesh

Q 4. Corundum is a mineral of:


(A) Calcium

(B) Gold

(C) Iron

(D) Aluminum

Answer-(D) Aluminum

Q 5. The state which is the largest producer of tea in India:


(A) Tamil Nadu

(B) Assam

(C) Kerala

(D) Karnataka

Answer-(B) Kerala

Q 6. Which of the following is issued by the President when the Parliament is not in session?


(A) Ordinances

(B) Rules

(C) Statutes

(D) Proclamation

Answer-(A) Ordinances

Q 7 The strength of the council of minister is fixed by the:

(A) Governor

(B) Chief Minister

(C) Parliament

(D) Constitution

Ans-b

Q 8 Neutron was discovered by:

(A) J.J. Thompson

(B) Rutherford

(C) Bohr

(D) Chadwick

Ans-(D) Chadwick

Q 9 Which Vitamin is easily destroyed during cooking?


(A) Vitamin B6

(B) Vitamin C

(C) Vitamin A

(D) Vitamin K

Answer-(B) Vitamin C

Q 10. Suez Canal connects ___________.


(A) North Sea and Baltic Sea

(B) Mediterranean Sea and Red Sea

(C) Pacific Ocean and Caribean Sea

(D) Atlantic Ocean and Pacific Ocean

Answer-(B) Mediterranean Sea and Red Sea

Suez canal connects Mediterranean sea and Red sea.

Kiel Canal - North Sea and Baltic Sea

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.