mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 5 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 05-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17



Q 1. World Economic outlook is published by

(A) UNCTAD

(B) World Bank

(C) UNDP

(D) IMF

Answer-(D) IMF

Q 2. Which one of the following is commonly known as ‘Pond Silk’?


(A) Ulothrix

(B) Spirogyra

(C) Rhizopus

(D) Yeast

Answer-(B) Spirogyra

Spirogyra is commonly called pond silk because. Silk is manufactured from it. It looks like silk thread. It is slimy to touch.


Q 3. Who has been appointed brand ambassador for the Wildlife Trust of India (WTI)?

(A) Deepika Padukone

(B) Dia Mirza

(C) Priyanka Chopra

(D)Vidya Balan

Ans-b

Q 4. Which one of the following computer memories is non-volatile?


(A) RAM

(B) DRAM

(C) SRAM

(D) ROM

Answer-(D) ROM

Non-volatile memory is the one which retains its content even when the power is removed. This is done by an on-chip read only memory (ROM) or an external EPROM. The software that it contains the program which is capable of obtaining the full software from another source within or outside of the system. This initialisation routine is also referred to as bootstrap program or routine.


Q 5. In present day computing, which code is used and is accepted world-wide?


(A) ISCII

(B) ASCII

(C) Hollerith code

(D) EBCDIC

Answer-(B) ASCII

Q 6. Infrared radiation are dected by

(A) Spectrometer

(B) Pyrometer

(C) Nanometer

(D) Photometer

Answer-(B) Pyrometer

A photometer is an instrument that measures light intensity or optical properties. Nanometer is unit of length. Spectrometer is an apparatus used for recording and measuring spectra.
A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface. Infrared radiation can be detected by pyrometer.

Q 7. Garampani sanctuary is located at


(A) Junagarh,Gujarat

(B) Diphu,Assam

(C) Gangtok,Sikkim

(D) Kohima,Nagaland

Answer-(B) Diphu,Assam

Q 8. Shatabdi Express trains were introduced in to commemorate the 100th anniversary of which of the following personalities?


(A) Swami Vivekanand

(B) Mahatma Gandhi

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Rabindranath Tagore

Q 9. Which of the following stations has all the three gauges viz. Broad, metre and narrow?

(A) Lucknow

(B) Chandigarh

(C) Shimla

(D) Siliguri

Ans-D

Q 10 What is the width of broad gauge railway line in India?


(A) 5 feet 3 inches

(B) 5 feet 6 inches

(C) 4 feet 11 inches

(D) 5 feet 4 inches

Answer-(B) 5 feet 6 inches

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.