mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 4 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 04-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17



Q 1. Which of the following is not an artificial Sweetener?

(A) Aspartame

(B) Fructose

(C) Saccharin

(D) Sucralose

Answer-(B) Fructose

Q 2. How many Nobel Prize awards are awarded each year?

(A) 6

(B) 5 

(C) 7 

(D) 4

Answer-(A) 6

Q 3. Which country use Birr as its currency?

(A) Estonia

(B) Ethiopia

(C) Togo

(D) Eritrea

Answer-(B) Ethiopia

Estonia - Euro

Ethiopia- Ethiopian birr

Togo- CFA franc

Eritrea -Eritrean nakfa

Q 4. Gynecomastia is

(A) Development of Brest in male

(B) Development of hair on ears in male

(C) Increasing height in females

(D) Development of extra finger in female

Answer-(A) Development of Brest in male

Gynecomastia is swelling of the breast tissue in boys or men, caused by an imbalance of the hormones estrogen and testosterone.

Q 5. who won the prestigious Gujar Mal Modi Award for Innovative Science and technology for the year 2015?

(A) Amalendu Krishna

(B) G.M. Reddy

(C) Vivekanand kain

(D) Prof. Mustansir Barma

Answer-(D) Prof. Mustansir Barma

Q 6. World Autism awareness day is observed on

(A) 1st April

(B) 2nd April

(C) 3rd April

(D) 5th April

Ans-(B) 2nd April

Q 7. The first Indian railway line was opened by the British:

(A) From Delhi to Bombay

(B) From Bombay to Thane

(C) From Calcutta to Allahabad

(D) From Bombay to Madras

Answer-(B) From Bombay to Thane

Q 8. Which district has been selected for the MGNREGA annual award this year?

(A) Hapur

(B) Vizianagaram

(C) Saharanpur

(D) Balia

Answer- (B) Vizianagaram

Q 9. Anu rani is related to which sport?

(A) Tennis

(B) Javelin Throw

(C) Badminton

(D) Hockey

Answer-(B) Javelin Throw

Q 10. Who among the following has won Kalinga Literary Award 2017?

(A) Anand Neelakantan

(B) Haraprasad Das

(C) Paramita Satpathy

(D) All of the above

Answer-(D) All of the above

The state government of Odisha announced the names of the winners of Kalinga Literary Awards. The awards will be conferred at the 4th edition of Kalinga Literary Festival to be held in Bhubaneswar with theme ‘Literature for Peace and Harmony’. The Winners are: Kalinga International Literary Award: Anand Neelakantan; Kalinga Literary Youth Award: Odia poet Haraprasad Das; and Kalinga Karubaki Award: Paramita Satpathy.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.