mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 3 October 2017

SSC Quiz | General Studies | 03-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17



Q1. The Akaal Takht was built by?

(A) Guru Ramdas

(B) Guru Teg Bhahadur

(C) Guru Hargovind

(D) Guru Nanak

Ans-(C) Guru Hargovind

Q 2 Gorakhpur which has the longest railway platform in the world is located in which of the following states?

(A) Odisha

(B) West Bengal

(C) Uttar Pradesh

(D) Chhattisgarh

Answer-(C) Uttar Pradesh

Q 3. The Dilwara Temple is located at–


(A) Bhubaneswar

(B) Aurangabad

(C) Khajuraho

(D) Mout Abu

Answer-(D) Mout Abu

Q 4 Which of the following are not a cyclones?


(A) Hurricane

(B) Zonda

(C) Willy-Willy

(D) Typhoon

Ans- (B) Zonda

Q 5. Who was the first chief minister of uttar Pradesh?


(A) C.N. Annadurai

(B) Sachindra Lal Singh

(C) Govind Ballabh Pant

(D) Nityanand Swami

Answer-(C) Govind Ballabh Pant

Tamil Nadu C.N. Annadurai (Jan 1969 - Feb 1969)

Tripura Sachindra Lal Singh (1963 - 1971)

Uttar Pradesh Govind Ballabh Pant (1950 - 1954)

Uttarakhand Nityanand Swami (2000 - 2001)

Q 6. How much Lok Sabha seat in Madhya Pradesh?

(A) 29

(B) 28

(C) 26

(D) 25

Answer-(A) 29

Andhra Pradesh (25)

Gujarat (26)

Karnataka (28)

Madhya Pradesh (29)

Q 7. Article 368 of the Indian constitution deals with

(A) Amending procedure

(B) Emergency provisions

(C) Right to primary Education

(D) Right to Information

Answer-(A) Amending procedure

Q 8. Who among the following proposed the suggestion for a Constituent Assembly first 1935?


(A) M.N.Roy

(B) Nehru

(C) Gandhi

(D) J.P.Narayan

Answer-(A) M.N.Roy

Q 9. Cryogenics is the study of

(A) Low temperature

(B) High temperature

(C) Superconductor

(D) Production of fuels

Answer-(A) Low temperature

Q 10. Which of the following is the volcanic peak in Antarctica?


(A) Mt. Cook

(B) Mt. Blanc

(C) Mt. Erebus

(D) Mt. Elbrus

Answer –(C) Mt. Erebus



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.