mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 11 October 2017

SSC Quiz | General Intelligence | 11-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Intelligence | 09-10-17


Q-1. In each of the following questions, select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

FILM : ADGH :: MILK : ?

A. ADGF 

B. HDEF 

C. HDGF 

D. HEGF 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

FILM : ADGH : : MILK : ?

A. ADGF 

B. HDEF 

C. HDGF 

D. HEGF 


Q-2. In each of the following questions, Select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

BJNT : CIOS : : DHPV : ?

A. EGQU 

B. EIQW 

C. ELPV 

D. EIOU 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

BJNT : CIOS : : DHPV : ?

A. EGQU 

B. EIQW 

C. ELPV 

D. EIOU 

Q-3 In each of the following questions, Select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

25 : 60 : : 210 : ? 

A. 504 

B. 343 

C. 336 

D. 330 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

25 : 60 : : 210 : ?

A. 504 

B. 343 

C. 336 

D. 330 

Q-4. In each of the following questions, Select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

C : 16 : : F : ?

A. 30 

B. 49 

C. 40 

D. 50 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

C : 16 : : F : ?

A. 30 

B. 49 

C. 40 

D. 50 

Q-5.Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete it?

1 _ n _ m 11 m _ n _ 1

A. m n m n 

B. m nn m 

C. mnmm 

D. nmmn 

अक्षरों का कौन सा समूह खाली स्थानों पर क्रमवार रखने से दी गई अक्षर श्रृंखला को पूरा करेगा।

1 _ n _ m 11 m _ n _ 1

A. m n m n 

B. m nn m 

C. mnmm 

D. nmmn 

Q-6 The question each solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation in questions.

If 11 × 12mongst234, 24 × 23 × 35 = 658, then 31 × 43 × 54 = ?

A. 497 

B. 974 

C. 749 

D. 479 

दिया गया प्रश्न किसी विशेष प्रणाली के आधार पर हल किया गया है इसी आधार पर, प्रश्न में हल न किये गये समीकरण का, सही उत्तर दिये हुए चार विकल्प में से छाटिए।

यदि 11 × 12 × 13 = 234, 24 × 23 × 35 = 658, तब 31 × 43 × 54 = ?

A. 497 

B. 974 

C. 749 

D. 479 

Q-7 Vinay said to Rohan, Seema is your maternal aunt and my mother is also your maternal aunt and Rekha is my sister then how Rohan is related to Rekha.

A. Brother 

B. Cousin Brother 

C. Sister 

D. Cousin sister 

विनय ने रोहन से कहा, सीमा तुम्हारी मौसी है और मेरी माँ भी तुम्हारी मौसी है। और रेखा मेरी बहन है तो रोहन रेखा से किस प्रकार संबंधित है?

A. भाई 

B. मौसेरा भाई 

C. बहन 

D. मौसेरी बहन 

Q-8. Among P,Q,R,S and T each has different amount of money, if R has more money than only T, but not Q and P has more money than S, who has the highest amount of the money?

A. R 

B. T 

C. S 

D. None of these 

P,Q,R,S और T अपने पास अलग-अलग मात्रा में रूपये रखते है। यदि R के पास केवल T से ज्यादा रू. है लेकिन Q से नहीं और P के पास S से ज्यादा रू. है। तो सबसे ज्यादा रूपये किसके पास है?

A. R 

B. T 

C. S 

D. इनमें से कोई नहीं 

Q-9. On one morning after sunrise shailesh and Ravi were talking to each other face to face, if shailesh's shadow was exactly to right of Ravi in which direction Shailesh was facing?

A. North 

B. South 

C. East 

D. Can't be determined 

प्रातः काल में सूर्य निकलने के बाद शैलेष और रवि एक दूसरे के सामन’ खड़े होकर बाते करे रहे थे। यदि शैलेष की छाया रवि के ठीक दायी तरफ थी। तो शैलेष का चेहरा किस दिशा में था?

A. उत्तर 

B. दक्षिण 

C. पूर्व 

D. निर्धारित नहीं किया जा सकता 

Q-10. The given question is solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equations in each questions.

If 4 × 6 × 9 × 1 = 4196

2 × 3 × 7 × 2 = 2273

then 1 × 4 × 8 × 9 = ? 

A. 4819 

B. 1984 

C. 8941 

D. 4629 

प्रश्न 10. प्रश्न विशेष प्रणाली के आधार पर हल किये गये है इसी आधार पर, प्रश्न में हल न किये गये समीकरण का, सही उत्तर दिये हुए चार विकल्प में से छाटिए?

यदि 4 × 6 × 9 × 1 = 4196

2 × 3 × 7 × 2 = 2273

तो 1 × 4 × 8 × 9 = ? 

A. 4819 

B. 1984 

C. 8941 

D. 4629

Answer: 

11-C,12-A,13-A,14-B,15-B,16-D,17-B,18-D,19-A,20-B

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.