mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 10 October 2017

SSC Quiz | General Intelligence | 10-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Intelligence | 09-10-17

Q-1 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

A. Student 

B. Register 

C. Teacher 

D. Head Master 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

A. विद्यार्थी 

B. रजिस्टार 

C. अध्यापक 

D. हेड मास्टर 

Q-2 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

A. TSP 

B. NMJ 

C. JIG 

D. FEB 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

A. TSP 

B. NMJ 

C. JIG 

D. FEB 

Q-3 Find the odd word/ letters/ number pair from the given alternatives.

1, 4 9, 16, 23, 25, 36

A. 23 

B. 1 

C. 9 

D. 36 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या को चुनिए।

1, 4 9, 16, 23, 25, 36

A. 23 

B. 1 

C. 9 

D. 36 

Q-4 Select the wrong number in the given series-

13, 16, 19, 22, 24, 28

A. 19 

B. 13 

C. 24 

D. 28 

दिये गये श्रृंखला में गलत संख्या ज्ञात करें-

13, 16, 19, 22, 24, 28

A. 19 

B. 13 

C. 24 

D. 28 

Q-5 If H stands for +, Q stands for –, A stands for × and T stands for ÷ then, 14 A 10 H 42 T 2 Q 8 =?

A. 158 

B. 216 

C. 153 

D. 251 

यदि H + को दर्शाता है, Q, – को दर्शाता है A × को दर्शाता है और T ÷ को दर्शाता है तब, 14 A 10 H 42 T 2 Q 8 = ?

A. 158 

B. 216 

C. 153 

D. 151 

Q-6 Some question is solved on the basis of a certain system on the same basis find out the correct answer from amongst the alternatives for the unsolved equations in each question.

If 8 + 7 + 3 = 783, 6 + 4 + 2 = 462 Then 5 + 9 + 4 = ?

A. 495 

B. 549 

C. 945 

D. 954 

कुछ प्रश्न किसी विशेष प्रणाली के आधार पर हल किये गये है इसी आधार पर, प्रत्येक प्रश्न में हल न किये गये समीकरण का, सही उत्तर दिये हुए चार विकल्प में से छाटिए?

यदि 8 + 7 + 3 = 783, 6 + 4 + 2 = 462 तब 5 + 9 + 4 = ?

A. 495 

B. 549 

C. 945 

D. 954 

Q-7 Select the missing number from the given responses.

2 9 6

4 ? 36

8 85 40

A. 5 

B. 16 

C. 4 

D. 7 

दिये गये विकल्पों में लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए।

2 9 6

4 ? 36

8 85 40

A. 5 

B. 16 

C. 4 

D. 7 

Q-8 Select the missing number from the given responses.

4 6 ?

5 5 6

9 11 12

A. 4 

B. 5 

C. 6 

D. 3 

दिये गये विकल्पों में लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए।

4 6 ?

5 5 6

9 11 12

A. 4 

B. 5 

C. 6 

D. 3 

Q-9  In each of the following questions, select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

Book : Publisher : : Film : ?

A. Writer 

B. Distributor 

C. Distributor 

D. Producer 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

किताब : प्रकाशक : : फिल्म : ?

A. लेखक 

B. वितरक 

C. निर्देशक 

D. निर्माता 

Q-10. In each of the following questions, Select the related letters/word/numbers from the given alternatives. 

Menu : Food : : catalogue : ?

A. Book 

B. Library 

C. Newspaper 

D. Rank 

निम्न प्रत्येक प्रश्नों में दिए गए विकल्पों में से विषम अक्षर/शब्द/संख्या को चुनिए।

मेन्यु: फूड: : कैटालौग : ?

A. बुक 

B. लाइब्रेरी 

C. न्यूजपेपर 

D. रैंक

Answer: 

1-B,2-C,3-A,4-C,5-C,6-D,7-C,8-C,9-D,10-A


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.