mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 9 October 2017

SSC Quiz | General Intelligence | 09-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Intelligence | 09-10-17



Q-1 Select the related letters/ word/ number from the given alternatives.

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षर/ शब्द/ संख्या को चुनिए।

164 : 143 :: 211 : ?

(A) 194 

(B) 188 

(C) 180 

(D) 190 

Q-2 Select the related letters/ word/ number from the given alternatives.

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षर/ शब्द/ संख्या को चुनिए।

5 : 124 :: 8 : ?

(A) 512 

(B) 511 

(C) 65 

(D) 64 


Q-3 Select the related letters/ word/ number from the given alternatives.

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षर/ शब्द/ संख्या को चुनिए।

ACEG : KMOQ :: CEGI : ?

(A) QSUV 

(B) IKMO 

(C) MOQS 

(D) FHJM 

Q-4 Find the number that does not belong to the group.

वह संख्या ज्ञात कीजिए जो इस समूह से भिन्न है

1, 4, 9, 16, 23, 25, 36 

(A) 23 

(B) 13 

(C) 24 

(D) 28 

Q-5 A series is given, with one term/number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमें एक पद/संख्या लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे।

121, 112, ? , 97, 91, 86

(A) 102 

(B) 108 

(C) 99 

(D) 104 

Q-6 A series is given, with one term/number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमें एक पद/संख्या लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे।

4, 7, 11, 18, 29, 47, ?, 123, 199

(A) 76 

(B) 70 

(C) 84 

(D) 102 

Q-7 From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the give word.

निम्नलिखित विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता।

DAUGHTER

(A) GATHER 

(B) DEARTH 

(C) AUGHT 

(D) TRUTH 

Q-8 If A = 1 and CAP = 20, What is HEN = ?

यदि = 1 और CAP = 20, तो HEN = ?

(A) 26 

(B) 27 

(C) 28 

(D) 29 

Q-9 If 'MEMORY' is written as '848729' in a certain code, then how is 'ROME' written in that code?

यदि 'MEMORY' को एक कूट-भाषा में '848729' लिखा जाए, तो उस कूट-भाषा में 'ROME' कैसे लिखा जाएगा ?

(A) 2874 

(B) 2784 

(C) 4287 

(D) 2487 

Q-10 Find out the correct answer for the unsolved equation based on a certain system.

दी गई खास पद्धति के आधार पर उस बिना हल किए गए समीकरण का सही उत्तर ज्ञात कीजिए।

6 + 4 + 5 = 465; 7 + 3 + 4 = 374;

9 + 5 + 2 = ?

(A) 925 

(B) 952 

(C) 592 

(D) 295 

ANSWER KEY

1-D, 2-B, 3-C, 4-A, 5-D, 6-A, 7-D, 8-B, 9-B, 10-C

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.