mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 6 October 2017

SSC Quiz | General Intelligence | 06-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Intelligence | 25 -09-17



Q-1 Find the odd letter/ number/ word/ figure from the given alternatives.

A. Fog 

B. Cloud 

C. Rain 

D. Mist 


दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

A. कोहरा 

B. बादल 

C. वर्षा 

D. धुन्ध 

Q-2 Find the odd letter/ number/ word/ figure from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

A. LIG 

B. PMK 

C. VSQ 

D. MLI 

Q-3 Find the odd letter/ number/ word/ figure from the given alternatives. 

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

A. LPIL 

B. PUMR 

C. HTEP

D. XEUA 

Q-4 Find the odd letter/ number/ word/ figure from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

A. G 18 R 7 

B. L 15 O 12 

C. F 22 V 6 

D. S 10 K 19 

Q-5 Select missing number/ letter/ figure from the given responses.

दिये विकल्पों से लुप्त संख्या/ अक्षरों/ आकृतियों को चुने।

N, M, Q, J, ?, ?, W, D

A. TG 

B. UG 

C. TH 

D. SG 

Q-6 Select missing number/ letter/ figure from the given responses.

दिये विकल्पों से लुप्त संख्या/ अक्षरों/ आकृतियों को चुने।

14, 18, 22, 34, 46, 82, ?

A. 118 

B. 98 

C. 108 

D. 96 

Q-7 Select missing number/ letter/ figure from the given responses.

दिये विकल्पों से लुप्त संख्या/ अक्षरों/ आकृतियों को चुने।

16, 17, 19, 23, 31, ? 

A. 25 

B. 39 

C. 47 

D. 42 

Q-8 From the given alternative words, select the one which can be formed using the letters.

दिये गये विकल्पों में से उस शब्द को चुनिये जो प्रश्न में दिये गये शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके बनाया जा सकता है।

CHROMATOGRAPHY

A. REMOT 

B. CHROMOGRAPH 

C. TOMATO 

D. METRO 

Q-9 If (–) stands for division, (+) for multiplication, (÷) for subtraction and (×) for addition, which one of the following answer is correct to the given equation.

यदि (-) भाग के लिएए (+) गुणा के लिएए (÷) घटाने के लिए और (×) जोड़ के लिए प्रयुक्त होता है तो निम्न में से कौन एक दिये समीकरण का सही उत्तर है?

80 – 4 × 10 ÷ 5 + 6 = ?

A. 150 

B. 0 

C. 24 

D. 30 

Q-10 In a certain code 'UNIQUE' is written as 'FMRJFV'. How is 'AMOUNT' written in that code?

एक निश्चित कूट भाषा में 'UNIQUE' को 'FMRJFV' लिखा जाता है तो उसी कूट भाषा में 'AMOUNT' को कैसे लिखा जाता है?

A. ZNLEMG 

B. ZNLFMH 

C. ZNLFMG 

D. ZNLFNG 

Answer key

1- (B), 2- (D), 3- (B), 4- (D), 5- (A), 6- (A), 7- (C), 8- (B), 9- (B), 10- (C)





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.