mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 23 October 2017

SSC Quiz | English Language | 23- 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


Direction- Rearrange the following sentences and mark your answer.

(1) 1- Be engaged in any activity which the present economic structure of India has forced on you.

R- At the same time you can unbrokenly carry on

P- The divine current of Atmic assertion going on.

S-This auto suggestion will become more a latent aptitude, then

Q- A bhava that will translate into practice.

6- As you think, so you become.

(A) RQPS

(B) RPQS

(C) RPSQ

(D) PQRS

(2) 1- On the face of it the Fifa World Cup is all about quality football,

R- Generally recognised as the greatest sporting showpiece on earth.

Q- It involves the world's best footballers

P- Demonstrating their talent for close to 35 days to

S- Win football`s most coveted trophy.

6- However, delve deeper and it is about a lot more.

(A) RQPS

(B) PQSR

(C) QPSR

(D) SRPQ

(3) 1- Every sports event in recent times has met with protests.

P- Violence at football tournaments goes back decades.

Q- While the 1994 killing of Andreas Escobar by

S- Colombian fans for letting his team down was an exception,

R- Back in 1930 the Argentines resorted to mass violence after losing the final 2-4 to Uruguay,

6- Something that is on the cards in Brazil if the hosts don't make it to the last four.

(A) PSRQ

(B) PQSR

(C) QPRS

(D) QSPR

(4) 1- Like many other nations India too is gripped by Cup fever.
S- A huge number of Indian journalists are in Brazil to cover the tournament.

R- In cities like Kolkata, every little enclave or para is

Q- Supporting either Brazil or Argentina.

P- Brazilian flags are everywhere and street graffiti depicting

6- The major stars adorn the walls of the city.

(A) PRQS

(B) PQSR

(C) RQPS

(D) SRQP

(5) 1- On the face of it the Fifa World Cup is all about quality football,


R- Generally recognised as the greatest sporting showpiece on earth.

P- It involves the world's best footballers

S- Demonstrating their talent for close to 35 days to win

Q- Football`s most coveted trophy.

6- However, delve deeper and it is about a lot more.

(A) PSRQ

(B) RPSQ

(C) QPSR

(D) SPRQ

(6) 1- All over Rome, there were young men from
Q-The Indian subcontinent earning

R- A precarious livelihood by being

P- Street side performers, or selling tacky souvenirs.

S- Most were illegal immigrants,

6- Keeping a wary eye out for the police.

(A) QRPS

(B) QPSR

(C) SQPR

(D) PRQS

(7) 1- A new report by the World Association of Newspapers and News Publishers (WAN) has strongly condemned "soft censorship" by governments


P- And regulators as a "very serious threat to media independence and

S- The very viability of media companies". WAN,

Q- Which is the umbrella organization of newspapers representing more than 18,000 publications and

R- 15,000 online sites in 120 countries around the world,

6- Has urgently called for rapid action to stop this blatant repression of media and press freedom.

(A) PRQS

(B) PSQR

(C) RPQS

(D) RPSQ

(8) 1- India is one of the top-ranking countries in the field of basic research.

S- Indian Science has come to be regarded as one of the most powerful instruments of growth

Q- And development, especially in the emerging scenario and competitive economy.

R- In the wake of the recent developments and the new demands that are being

P- Placed on the S&T system, it is necessary for us to embark on some major science projects

6- Which have relevance to national needs and which will also be relevant for tomorrow's technology.

(A) SPRQ

(B) SQPR

(C) SQRP

(D) PSRQ

(9) 1- Global corporations in 21st century are complex and a volatile mix

R- Of cultures, processes and people from diverse backgrounds.

P- As complexity increases, it becomes paramount to

Q- Have effective managers who have strong

S- Knowledge of people, change, processes and possess skills

6- To manage problems in innovative ways.

(A) RPSQ

(B) RPQS

(C) PRQS

(D) PQSR

(10) 1- After ordering a judicial probe into the Bhopal jailbreak and

P- Alleged encounter of eight SIMI activists,

Q- The BJP government in Madhya Pradesh has put

R- On hold the cash rewards it had

S- Announced for the policemen who took part in the operation,

6- Throwing up questions about its veracity.

(A) PRQS

(B) QSPR

(C) PQRS

(D) PSRQ

1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (B)     10. (C)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.