mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 14 October 2017

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17


1.) What will come in place of the question mark (?) in each of the following series?  

77                    85                    69                    101                  37                    ?

(1)180              (2)165              (3)170              (4)120              (5) None of these

 निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

77                    85                    69                    101                  37                    ?

(1)180  (2)165  (3)170  (4)120              (5)
इनमें से कोई नहीं 

Ans. 2


2.) What approximate value will come in place of question mark in the following question?

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 =?

(1)575              (2)625              (3)470              (4)405              (5) 530

निम्न दिए गए प्रश्न में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर आसन्न मान क्या आएगा ? 

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 = ?

(1)575              (2)625              (3)470              (4)405              (5) 530
Ans 1

3.) 80 litres of milk is mixed with some water such that milk to water ratio became 8 : 3. “x” litres of the mixture is taken out and 5 litre of water is added. If in resultant mixture, water is 40 lt less than the milk, find the value of “x”.

(1)16 lt            (2) 15lt            (3)13lt             (4)12lt             (5) 11lt

 80 लीटर दूध में कुछ पानी मिलाया जाता है जिस से दूध और पानी का अनुपात 8: 3 हो जाता है। मिश्रण में से "x" लीटर मिश्रण निकाला जाता है और 5 लीटर पानी मिला दिया जाता है। यदि परिणाम स्वरूप मिश्रण में , दूध से पानी 40 लीटर कम है, तो "x" का मान ज्ञात कीजिये

(1)16
लिटर                    (2) 15 लिटर                   (3)13 लिटर                    (4)12 लिटर                    (5) 11 लिटर 

Ans. 5

4.) In each of the following questions, two equations are given. You have to solve them and answer the question.(i) 3x2 + 7x – 6 = 0                                          (ii) 2y2 – 7y – 4 = 0 

(1)If x>y                     (2) If x>y                    (3) If x<
y                    (5)If x=y or relationship cannot be established
 निम्नलिखित प्रश्नों में दो समीकरण (I) और (II) दिये गये है दोनों समीकरण हल कीजिए और प्रश्नों के उत्तर दीजिए -

(i) 3x2 + 7x – 6 = 0                                          (ii) 2y2 – 7y – 4 = 0 

(1)If x>y                     (2) If x>y                    (3) If x<

y                    (5)If x=y or relationship cannot be established
हल
x = -3,
0.66                              ;           y = -0.5,4
सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 

Ans. 5

5.) An alloy contains A ,B and C in ratio 5:2:1. Another alloy contains A ,B and C in ratio 12:5:7. If equal quantities of these two alloys are melted together to form a third alloy, then what will be weight of C per Kg in new alloy?

एक मिश्र धातु में  में A , B और C का  अनुपात 5: 2: 1  है।  दूसरी मिश्र धातु में A, B और C का  अनुपात 12: 5: 7 हैं। यदि इन दो मिश्र धातुओं की बराबर मात्रा में एक तीसरी  मिश्र धातु बनाने के लिए एक साथ मिलाया जाता है, तो नए मिश्र धातु में प्रति किलो C का वजन क्या होगा ?

1.) IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17               2.) IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17               3.)IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17               4.)IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17               5.) IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17
Ans. 1

6.) What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर लगभग क्या मान आएगा?

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 

1.) 13               2.) 23                           3.) 33                           4.) 43               5.) 53
Ans. 1

7.) In the following number series what should come at place of question mark(?)

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न ( ?) के स्थान पर क्या होना चाहिए   

1.6                   6.2                  20.6                            83.4                      ?

1.) 413             2.) 417             3.) 433             4.) 443 5.) 453


Ans.2

8.) If the income of Rama and Kali are in the ratio of  3 : 5. The sum of their expenditure  is Rs.27000 and amount of the saving of Rama is equal to the expenditure of the Kali . What is the sum of their saving?

यदि रामू और कल्लू की आय 3: 5 के अनुपात में है उनके कुल  व्यय  27000 रूपये है और रामू की बचत कल्लू के व्यय  राशि के समान  है। उनकी बचत का योग क्या है? 

1.) 15000                     2.) 30000                     3.) 45000                     4.) 50000                     5.) 60000
Ans. 3

9.) What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या मान आएगा?

27
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 + 23IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 + 28IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17 – 17 0.85 – 0.37
1.) 62
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17                      2.) 61IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17          3.) 62IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17                      4.) 62IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17                      5.) 62IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 14 -10 - 17
Ans.1

10.) In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

निम्नलिखित संख्या शृंखला में केवल एक संख्या गलत है उस गलत संख्या का पता लगाइये। 

16                      18                  44                   136                             548                    2744

1.) 16               2.) 20                           3.) 44                           4.) 548             5.) 2744

Ans. 2

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.