mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 13 October 2017

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17


Q. Study the following table carefully and answer the following question.

The following table shows the details of the various parameters (Cost Price/Marked Price/Selling Price/Mark Up/Discount/Profit) of the three different articles Toothpaste, Wiper and Bathing Soap by a shopkeeper. 

 (All the price depicted are the per article)
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

निम्न ग्राफ को ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिए एंव निम्न प्रश के उत्तर दीजिए|

निम्लिखित सारणी में तीन विभिन्न वस्तुए टूथपेस्ट, वाइपर और नहाने का साबुन के विभिन्न घटकों (क्रय मूल्य/अंकित मूल्य/विक्रय मूल्य/बढ़ाया गया मूल्य/छुट/लाभ) को दर्शया गया है. 

(दर्शाया गये सारे मूल्य प्रति वस्तु है 

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

1.At what percentage should he mark the Wiper up to get the required percentage profit? 

अभीष्ट लाभ प्रतिशत प्राप्त करने के लिए वह वाइपर के अंकित मूल्य को कितना प्रतिशत बढाकर रखे?
  1. 10%
  2. 20%
  3. 15%
  4. 5%
  5. 25%
Sol :
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

2.The discount given by the shopkeeper on the purchase of the Toothpaste to the customer is Rs.4.40; find at what price did the shopkeeper sold the Toothpaste.

टूथपेस्ट खरीदने पर दुकानदार द्वारा ग्राहक को दी जाने वाली छुट 4.40 रु. हो तो बताइए दुकानदार ने टूथपेस्ट को कितने में बेचा गया  था?
  1. Rs. 50
  2. Rs. 50.60
  3. Rs. 45
  4. Rs. 48
  5. Rs. 52
Sol :
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

3.Suppose the shopkeeper changed his mind to allow a discount of 10% on the bathing soap instead of 12%; then at what percentage above the cost price should he mark it up to decide the marked price in order to maintain his profit percentage the same? 

मान लीजिये दूकानदार ने नहाने के साबुन पर 12% की जगह 10% की छुट देने का मन बना लिया हो तो बताइए उसे क्रय मूल्य पर कितना प्रतिशत बढाकर अंकित मूल्य निर्धारित करना चाहिए ताकि उसका लाभ प्रतिशत समान हो?
  1. 17.33%
  2. 16.67%
  3. 15.33%
  4. 16.33%
  5. 15%
Sol :
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

3.A customer bought 5 wipers from the shopkeeper, find the total profit earned by the shopkeeper by selling the wipers. 

एक ग्राहक ने दूकानदार से 5 वाइपर ख़रीदे; वाइपर को बेचने पर दूकानदार द्वारा अर्जित कुल लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये?
  1. Rs. 25.26
  2. Rs. 24.26
  3. Rs. 24.25
  4. Rs. 26.25
  5. Rs. 25.24
Sol :
Ans is 26.25

4.Find the respective ratio of the cost price and the marked price of one Bathing soap? 

नहाने के एक साबुन के क्रय मूल्य तथा अंकित मूल्य का क्रमश: अनुपात ज्ञात कीजिये?
  1. 6 : 5
  2. 5 : 9
  3. 4 : 5
  4. 5 : 6
  5. 3 : 5
Sol :  5: 6
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17

6.What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series? 

निम्नलिखित में प्रत्येक संख्या श्रंखला में प्रश्नचिह्न (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?
                   26               105                424                 1705               ?              27369
  1. 6846
  2. 6836
  3. 6736
  4. 6826
  5. 6746
Sol :
× 4 + (1)2, × 4 + (2)2, × 4 + (3)2, × 4 + (4)2


7. What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series? 

निम्नलिखित में प्रत्येक संख्या श्रंखला में प्रश्नचिह्न (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?
                  47          188              94              94               141            282              ?
  1. 750
  2. 725
  3. 715
  4. 705
  5. 695
Sol :
× 0.5, × 1, × 1.5, × 2, × 2.5

8. Sandeep present age is four times his son's age and four- seventh of his father's present age. The average of the present age of all three of them is 32 years. What is the difference between the Sandeep's son's age and Sandeep’s father's age after 10 years? 

संदीप की वर्तमान आयु उसके पुत्र की आयु की आयु की चार गुना हैं और अपने पिता की वर्तमान आयु की चार सप्तमांश हैं | इन तीनो की वर्तमान आयु का औसत ३२ वर्ष हैं | संदीप के पुत्र और संदीप के पिता की आयु के 10 वर्ष बाद का अंतर ज्ञात कीजिये ? 
44
  1. 50
  2. 48
  3. 56
  4. Cannot be determine
Sol :
Son : Sandeep = 1 : 4
Sandeep : Father= 4 : 7
Son : Sandeep : Father = 1 : 4 : 7
1+4+7=12 ratio------------32×3years
1 ratio-------------8 years
Difference=7-1=6ratio----------6×8=48 years

9.Mohini, Jagrati and Vaibhavi started a business with the investment in the ratio of 7/2: 4/3: 6/5. After 4 months, Mohini increases her share by 50%. If at the end of one year, they earn a total profit of Rs. 43200. Then find the share of Vaibhavi?

मोहिनी जाग्रति और वैभवी एक व्यापार को एक साथ प्रारंभ करती है और इनके निवेश का अनुपात 7/2 : 4/3 : 6/5 हैं | 4 माह के बाद मोहिनी अपना निवेश 50% से बड़ा देती हैं | यदि वर्ष के अंत में इन्हें 43200 रू. का लाभ हुआ हैं तो वैभवी का लाभांश ज्ञात कीजिये |
  1. 10000
  2. 9600
  3. 8400
  4. 8000
  5. 7200
Sol :
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 13 -10 - 17
10. A boat running upstream takes 8 hours 48 minute to cover a distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the current respectively?

एक नाव धारा के विरुद्ध एक निश्चित दूरी 8 घंटे 48 मिनट में तय करती हैं और धारा के साथ उसी दूरी को 4 घंटे में तय करती हैं |नाव की चाल और धारा की चाल का अनुपात ज्ञात कीजिये |
  1. 1 : 2
  2.  3 : 5
  3. 5 : 3
  4. 8 : 3
  5. 5 : 11
Sol :
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/14816327034423.png

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.