mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 6 October 2017

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 02 -10 - 17



1. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नचिन्ह (?) के स्थान पर लगभग क्या मान आयेगा?

          98.734 - 3.21 = IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17-58.31

1. 25400
2. 28600
3. 29600
4. 23700
5. 24400
SOL :
99 - 3 = IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17-58
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17  = 154
 ? = 23716
 ≈ 23700

3. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions?
निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नचिन्ह (?) के स्थान पर लगभग क्या मान आयेगा?

77.65 × 981.73 = 8478.73 - 4241.68 + ?


1. 72360

2. 84360

3. 54360

4. 73260

5.  94360

SOL : 78 × 982 = 8479 - 4242 + ?
76596 = 4237 + ?
? = 72359
≈ 72360

4. What will come in place of question mark (?) in the following number series ?
 निम्न संख्या श्रृंखलाओं में प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?
    9  13  22   38   63  ?

  1. 99
  2. 102
  3. 107
  4. 98
  5. None of these
Sol :
+22, +32, +42, +52, +62  ...........

5. What will come in place of question mark (?) in the following number series ?

4  18  56  142  ?  698

  1. 344
  2. 364
  3. 354
  4. 384
  5. 324
Sol :
×2+10, ×2+20, ×2+30.........

6. What will come in place of question mark (?) in the following number series ?

27   148   292   461   ?  882

  1. 651
  2. 641
  3. 657
  4. 666
  5. None of these
Sol :
+112, +122, +132...........

7. A basket contains 6 blue 2 red 4 green and 3 yellow balls. If 4 balls are picked at random, what is the probability that 2 are red and 2 are green?

एक बास्केट में 6 नीली 2 लाल  4 हरी और 3 पीली रंग की गेंदे है | यदि गेंदे यद्रछ्या निकली जाती है तो इसमे से 2 के लाल और 2 के हरे होने की प्रायिकता ज्ञात कीजिए | 

  1. 4/15
  2. 5/57
  3. 1/3
  4. 2/455
  5. 6/455
Sol : IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17

8. Ashok being the sleeping partner receives of the profit and the remaining is divided between Prateek and Prasad in the ratio of 1.25: 1. If the difference between the shares of Prasad and Ashok is Rs 8340, what is Prateek’s share (in Rs)?

अशोक किसी व्यापार  में निष्क्रिय साझेदार है जो की लाभ प्राप्त करता है और शेष लाभ प्रतीक और प्रशाद में  1.25 : 1 के अनुपात में विभाजित किया  जाता है  यदि प्रशाद और अशोक के हिस्से का अंतर 8340 रु. हो तो प्रतीक का हिस्सा ज्ञात कीजिए |

  1. 8800
  2. 13900
  3. 12600
  4. Data inadequate
  5. None of these
Sol : DATA INADEQUATE SINCE WE DIDNOT KNOW THE SHARE OF ASHOK
9. The compound interest on a certain sum of money at IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17 after 2 years is Rs. 585. Find the simple interest on the same sum of money at the same rate after 3 years.
किसी निश्चित धन पर IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17की दर से 2 वर्षों का चक्रवृद्धि ब्याज रु.585 है. समान धन पर समान ब्याज की दर से 3 वर्षो का साधारण ब्याज ज्ञात कीजिये. 

  1. 108
  2. 208
  3. 810
  4. 800
  5. 900
Sol :  let principal 36%
So compound interest will @ IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17 for 2 years is 13% 
So 13% = 285
Simple interest on the same amount for 3 years is 18
18% = IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17

10. Milk and water are mixed in a vessel A as 4:1 and in vessel B as 3:2. For vessel C, if one takes equal quantities from A and B, find the ratio of milk to water in C.

दूध तथा पानी को बर्तन A में 4:1 के अनुपात में और बर्तन B में 3:2 के अनुपात में मिलाया गया. यदि बर्तन A और बर्तन B से सामान मात्रा में मिश्रण एक बर्तन C में लिया जाय तो उसमे दूध तथा पानी का अनुपात ज्ञात कीजिये. 

  1. 3 : 7
  2. 7 : 3
  3. 10 : 7
  4. 7 : 10
  5. 1 : 1
Sol
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 06 -10 - 17

11. The average weight of 40 students in a class is 55kg. 6 of them whose average weight is 52 kg left the class and another set of 6 students whose average weight is 42kg, joined the class. What is the new average weight in kg of the class ?

एक कक्षा के 40 विद्यार्थियों का  औसत  वजन  55 किग्रा है | यदि इनमे से 52 किग्रा औसत वजन के 6 लोग के स्थान पर 42 किग्रा औसत वजन के 6 नए लोग शामिल हो जाते है तो कक्षा का नया औसत वजन क्या होगा ?

51.5
52.5
53.5
54.5
55
Sol :
total weight 40 students=55×40=2200kg
total weight of 6 students who left the class =6×52=312kg
total weight of 6 students who joined the class =6×42=252kg
new weight of 40 students = 2200-312+252
=2140
hence required average=2140/40=53.5 kg


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.