mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 30 October 2017

IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17

mahendra Guru
IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17


Q1. In the following number series one number is wrong .Find the wrong number. 

18 21 84 89 534 540 4328 

A.21 
B.84 
C.89 
D.534 
540 

SOL: 
+3,×4,+5,×6,+7,×8 

Q2. In the following number series one number is wrong .Find the wrong number. 


9 9 18 6 24 4 28.8 

A. 
B.18 
C.6 
D.24 
E.4 

SOL: 
÷1,×2,÷3,×4,÷5,×6 

Q3. In the following number series one number is wrong .Find the wrong no. 

1 3 11 59 410 4515 58701 

A.11 
B. 59 
C.410 
D. 4515 
E. 58701 

Sol: 
×2+1,×3+2,×5+3,×7+4,×11+5,×13+6 

Q4. In each of the following questions, two equations are given, you have to solve them and-

(I) 2x2 – 7x +6 = 0 (II) 4y2 = 9 

A. x<y 
B. x>y 
C. x≥y 
D. x≤y 
E. x = y or relationship cannot be established. 

Sol: 

2x2- 7x+6 = 0
2x2 -4x-3x+6 = 0
(x-2) (2x-3) = 0
x = 2 or x = 3/2
4y2 = 9
y = 3/2, -3/2 
x≥y 

Q5. In each of the following questions, two equations are given, you have to solve them and Give answer-

(I) 4x2 - 4x -3 = 0 (II) 4y2+ 12y + 5 = 0 

A.x<y 
B.x>y 
C.x≥y 
D.x≤y 
E.x = y or relationship cannot be established. 

Sol: 
4x2- 4x - 3 = 0
4x2- 6x+2x - 3 = 0
(2x-3)(2x+1) = 0
x = 3/2 or x = -1/2
4y2 + 12y + 5 = 0
4y2 + 10y + 2y + 5 = 0
(2y+1) (2y+5) = 0
y =-1/2 y = -5/2
x > y 
Q6. In a two digit number, unit digit is 2 more than the ten's digit. Four times of the sum of digit is 3 less than the number. What is the number ? 

A.24 
B.36 
C.63 
D.53 
E.35 

Sol: 
Let the two digit number be 10x + y
10x + y
y = x +2
y –x = 2 ....(I)
(y+x) 4 = 10x + y – 3
4x +4y = 10x + y–3
6x –3y = 3 ........ (II)
From eq. (I) and (II)
x = 3
y = 5
So, number = 35 

Q7. The population of a city was 8000.In a year the population of male and female increases by 10% and 8% respectively .The total population increases to 8720 .What is the present population of male in the city? 

A.4400 

B.4000 

C. 4600 

D. 4800 

E. 5200 

Sol: 

IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17
present male
IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17

8. In a mixture of milk & water the ratio of milk & water is 5:7 . if 12 liter mixture is drawn and 42 litres of water is added to it then the ratio becomes 3:7 . What is the difference between amount of water and milk in initial mixture. 

A.20 litre 

B.22 litre 

C.30 litre 

D. 21litre 

E. 32 litre 

Sol:
5/12 0

3/10

3/10 : 7/60
18 :7 
added water =42 litre
now,7 =42
18=108
initial quantity of mixture=108+12 litre
Required difference=
IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17

Q9. Naimish invested a certain amount at the rate of 9 p.c.p.a. for 5 years and obtained simple interest of Rs. 4275. If the same amount is invested at the same rate of interest for 2 years, what will be compound interest at the end of 2 years? 

A.Rs. 1786.95 

B. Rs. 1796.95 

C. Rs. 1686.95 

D. Rs. 1780.95 

E. Rs. 1781.95 

IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17

10. In a building there are three gate. A man has to give one third of what he have and 1000 Rs. more at first two gates and one fifth with 4000 at the third gate. If now he have nothing left with him, find the amount he brought with himself in the start? 

A.15000 

B.12000
C.10000 

D.8000 

E.18000 

Sol: 
IBPS Clerk Quiz : Quantitative Aptitude | 30 -10 - 17

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.