mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 7 October 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 07-10-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Bank Quiz: Computer Knowledge | 04 -09-17
1. Which of the following is not a primary storage device?

A) Magnetic tape

B) Magnetic disk

C) Optical disk

D) All of these

E) None of these

ANS-D

2. Who invented Analytical engine?

A) Blaise Pascal

B) George Bool

C) Charles Babbage

D) Dr. Herman Hollerith

E) None of these

ANS-C



3. CPU speed of a personal computer is

A) 32 KIPS

B) 100 KIPS

C) 1 MIPS

D) None of these

E) All of these

ANS-B

4. Circular division of disks to store and retrieve data are known as

A) tracks

B) sectors

C) cycles

D) rings

E) None of these

ANS-A

5. Which statement is valid?

A) 1KB = 1024 bytes

B) 1 MB=2048 bytes

C) 1 MB = 1000 kilobytes

D) 1 KB = 1000 bytes

E) None of these

ANS-A

6. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

A) 0

B) 1

C) 1 or 0

D) 3

E) None of these

ANS-A

7. The latest PC keyboards use a circuit that senses the movement by the change in its capacitance,

A) Capacitance keyboard

B) Mechanical keyboard

C) Qwerty keyboard

D) Dvorak keyboard

E) None of these

ANS-A

8. The Stepped Reckoner was invented by

A) John Napier

B) William Oughtred

C) Gottfried Leibnitz

D) Blaise Pascal

E) None of these

ANS-C


9. A term used to describe interconnected computer configuration is

A) Multiprogramming

B) Modulation

C) Multiprocessing

D) Micro program sequence

E) None of these

ANS-A

10. While inserting a diskette into the diskette drive of a PC, the diskette’s label side should face

A) East

B) North

C) South

D) Up

E) None of these

ANS-D



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.