mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 28 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

Q. 1. A train crosses a telegraph post in 8 sec. and a bridge 200m long in 24 sec. What is the length of the train?

एक रेलगाड़ी एक संकेतक स्तम्भ को 8 सेकण्ड में पार करती है और 200मी. लम्बे पुल को 24 सेकण्ड में। रेलगाड़ी की लम्बाई क्या है?


(1) 100 m. /मी.
(2) 120 m. /मी.
(3) 140 m. /मी.
(4) 160 m. /मी.
Sol. Option (1) is the correct answer.

Let the speed of a train be x m/sec. and length be y m.

⇒ 8 = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
⇒ y = 8 x ---------(I)
and 24 =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
⇒ 24x = y + 200
⇒ 24 x = 8x +200 
⇒16x = 200
⇒ x = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/14211938852078.png y = 8 × SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17= 100 m.
Q. 2. The mess charges for 35 students for 24 days is Rs.6300. In how many days will the mess charges be Rs.3375 for 25 students?

35 विद्यार्थियों के 24 दिनों का मेस चार्ट 6300 रू. है। 25 विद्यार्थियों का मेस चार्ज 3375 रू. कितने दिनों के लिए होगा?

(1) 12
(2) 15
(3) 18
(4) 21
Sol. Option (3) is the correct answer.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17

Q. 3. A person borrowed Rs.7500 at 16% compound interest. How much does he have to pay at the end of 2 years to clear the loan?

एक व्यक्ति 7500 रू. 16% चक्रवृद्धि ब्याज की दर से उधार लेता है। उसे 2 वर्षों की समाप्ति पर ऋण चुकता करने के लिए कितना भुगतान करना पड़ेगा?


(1) 9000 रु.
(2) 10092 रु.
(3) 11000 रु.
(4) 11052 रु.
Sol. Option (2) is the correct answer.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Q. 4. If P : Q = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17, Q : R = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17 then what is P : Q : R equal to-
यदि P : Q = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17, Q : R = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17 हो तो P : Q : R बराबर क्या है?
(1) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(2) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(3) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(4) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17

Sol. Option (4) is the correct answer.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17

Q. 5. A batsman scores 80 runs in his sixth innings and thus increases his average by 5. What is his average after six innings?

एक बल्लेबाज अपनी छठी पारी में 80 रन बनाता है और इस प्रकार उसका औसत 5 बढ़ जाता है। छठी पारी के बाद उसका औसत क्या है?


(1) 50
(2) 55
(3) 60
(4) 65
Sol. Option (2) is the correct answer.
Let the average of 5 innings be x
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17= x + 5
⇒ 5x + 80 = 6x + 30
x = 80 - 30 = 50,
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/142119579832606.png  Reqd. average = 55

Q. 6. One saree was purchased for Rs.564 after getting a discount of 6% and another saree was purchased for Rs.396 after getting as a single transaction. What is the percentage of discount?


एक साड़ी 6% की छूट पर 564 रू. में खरीदी गई और एक दूसरी साड़ी 1% की छूट पर 396 रू. में खरीदी गई। दोनों को एक ही लेन-देन मानते हुए प्रतिशत छूट क्या है?


(1) 3.5%
(2) 4%
(3) 7%
(4) 7.5%
Sol. Option (2) is the correct answer.

Marked price of two sarees are Rs.x and Rs.y respectively.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
and SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Total M.P = 600 + 400 = 1000
Total discount = 1000 - (564 + 364) = 40
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/142119601017542.png% discount = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17

Q. 7. By giving 25% discount a trader earns 25% profit. If he sells the item at 10% discount. what is his profit?

25% की छूट देने पर एक व्यापारी 25% लाभ प्राप्त करता है। यदि वह इस वस्तु को 10% छूट पर बेचे तो उसका लाभ क्या है?




(1) 10%
(2) 40%
(3) 45%
(4) 50%
Sol. Option (4) is the correct answer.
Let the C.P = x
 S.P =  Marked price = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
 New rate of discount = 10%
 New S.P = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
 Profit = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
 % Profit =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Q. 8. The bisectors of the angles ABC and BCA of a ΔABC in a point O. What is the angle at O facing the side BC?
एक ΔABC के कोण ABC और कोण BCA के अर्धक बिन्दु O पर मिलते हैं। भुजा BC की ओर O पर कोण क्या है? SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(1) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(2) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(3) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
(4) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Sol. Option (2) is the correct answer.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Q. 9. A sum of money becomes of itself in 3 years at a certain rate of simple interest. The rate per annum is-
एक धनराशि साधारण ब्याज की किसी निश्चित दर पर 3 वर्षों में स्वयं की हो जाती है। वार्षिक प्रतिशत दर क्या है?

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
        (3) 18%
         (4) 25%
Sol. Option (1) is the correct answer.
Amount = P ×
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17Interest =
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17
Q. 10. The base of a triangle is 2 cm more than twice its altitude. If the area is 12 sq.cm, its altitude will be-
एक त्रिभुज का आधार इसकी ऊँचाई के दोगुने से 2 सेमी अधिक है। यदि क्षेत्रफल 12 वर्ग सेमी है तो इसकी ऊँचाई होगी-
(1) 3 cm. /सेमी.
(2) 4 cm. /सेमी.
(3) 5 cm. /सेमी.
(4) 6 cm. /सेमी.
Sol. Option (1) is the correct answer.
If the altitude be x cm.
 ⇒× (2x + 2) x = 12 (x + 1) x = 12
 ⇒ x2 + x - 12 = 0
 ⇒ x2 + 4x - 3x - 12 = 0
 ⇒ x (x + 4) -3 (x + 4) = 0
(x - 3) (x + 4) =0
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/142120486068935.png  x ≠ 4,   http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/14212048528113.png x= 3 cm.
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 28 - 09 - 17


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.