mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 26 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

1.In a mixture of three varieties of pulses, the ratio of their weight is 4 : 5 : 8. If 5 kg of pulses of the first variety, 10 kg of the second variety and some quantity of pulses of the third variety are added to the mixture, the ratio of the weights of three varieties of pulses becomes as 5 : 7 : 9 . in the final mixture , find the quantity of third variety of pulses was : ? 

तीन प्रकार की दाले जिनके भारो का अनुपात 4 : 5 : 8. यदि 5 किलोग्राम पहली प्रकार की दाल , 10 किलोग्राम की दूसरी दाल और कुछ मात्र की तीसरी दाल मिल जाती है तो भार का अनुपात 5 : 7 : 9 . हो जाता है तीसरी मिलायी गयी दाल की मात्रा ज्ञात कीजिये?



(A)42 (B) 48 (C) 40 (D) 45

Ans.(D)

2. A person started his journey in the morning. At 11.a.m he covered SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 of the jouney and on the same day at 4.30 p.m. he covered SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 of the journey. He started his journey at? 


एक व्यक्ति अपनी यात्रा सुबह प्रारम्भ करता है 11 बजे तक वह अपनी यात्रा का 3/8 हिस्सा तय करता है और शाम को 4.30 तक वह अपनी यात्रा का 5 /6 हिस्सा पूरा करता है तो उसने यात्रा कितने बजे प्रारम्भ की ? 

6.00 a.m. (B) 3.30 a.m. (C) 7.00 a.m. (D) 6.30 a.m.

Ans.(D) 

3. A person can row SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 an hour in still water and he finds that it takes him twice as long to row up as to row down the river. The speed of the stream?

एक व्यक्ति की चाल शांत जल में SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17किमी /घंटा है धारा की विपरीत दिशा में एक विशेष दूरी तय करने में धारा की दिशा की तुलना वह दुगना समय लेती है धारा की चाल ज्ञात कीजिये 

2 km/h (B) 3 km/h (C) 2.5 km/h (D) 3.5 km/h

Ans.(C)

4. Two trains are running 72 km/h and 20km/h respectively in the same direction. The faster train and crosses a man sitting in the slower train in 5 sec. the length of the slower train is 50 m. Find the length of faster train?

दो रेलगाड़िया में एक ही दिशा में क्रमश: 72 किमी / घंटा और 20 किमी / घंटे चल रही हैं। तेजी गति वाली ट्रेन एक आदमी को 5 सेकंड में पार करती है। जो धीमी ट्रेन में बैठा है धीमी ट्रेन की लंबाई 50 मीटर है। तेजी से ट्रेन की लंबाई का पता लगाएं? 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 (B) 72 m (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17m (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17

Ans..(A) 

5. A contractor undertake to finish a certain work in 124 days and employed 120 men. After 64 days, he found that he had already done 2/3 of the work. How many men can be discharged so that the work may finish in time?

एक ठेकेदार ने 124 दिनों में किसी काम को पूरा करने का ठेका लिया। उसने 120 व्यक्ति कार्य पर लगाये परन्तु 64 दिन में 2 /3 कार्य ही हो पाया तो कितने व्यक्ति को हटाया जाये की कार्य समय पर समाप्त हो जाये? 

(A)50 (B) 48 (C) 56 (D) 64


Ans.(C ) 

6. a, b , c , d , e , f, g , are consecutive even number j , k , l , m, n are consecutive odd numbers. The average of all numbers?

a, b , c , d , e , f, g , सम क्रमागत संख्याये है j , k , l , m, n विषम क्रमगत संख्याये है तो सबका औसत ज्ञात कीजिये 

(A)3SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17

Ans.(B)
7. A cloth merchant sold half of his cloth at 40 % profit, half of remaining at 40% loss and the rest was sold at the cost price. In the total transaction his gain or loss will be?

एक कपडा व्यापारी आधे कपडे को 40 % के लाभ पर बेचता है बचे हुए का आधा 40 % के हानि पर और जितना बचता है उसे वह क्रय मूल्य पर बेचता है उसे कुल कितना लाभ कितनी हानि हुई

20 % gain (B) 25 % loss (C) 10 % gain (D) 15 % loss

Ans.(C) 

8. The length of the portion of the straight line 3x+4y=12 intercepted between the axis is :
5 (B) 4 (C) 3 (D) 8

Ans.(A) 5 

At each corner of a triangular field of sides 26m, 28m, and 30m, a cow is tethered by a rope of length 7m. the area ungrazed by the cow?

एक त्रिभुज जिसकी भुजाये 26m, 28m, and 30m है गाय को तीनो कोनो में बंधा जाता है तो गाय कितना हिस्सा नहीं खा सकती है ?

(A)336 (B) 259 (C) 154 (D) 77

Ans.(B)
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 then find the value of ( SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 ) is

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 तो मान ज्ञात कीजिये ( SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 )
(A)SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17 (B) 4 (C) -4 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 26 - 09 - 17


Ans.(B)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.