mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 18 September 2017

SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17



1. A plate on square base made of brass is of length x cm and width 1 mm. The plate weighs 4725 gm. If 1 cubic cm of brass weighs 8.4 gm, then the value of x is: 

वर्गाकार आधार पर लगी एक पीतल की प्लेट की लम्बाई x सेमी. और चौड़ाई 1 मि.मी. है। प्लेट का वजन 4725 ग्राम है। यदि 1 घन सेमी. पीतल का वजन 8.4 ग्राम हैं, तो x का मान क्या है? 

  1. 75 
  2. 76 
  3. 72 
  4. 74 

Ans. (A) 

2. A can do in one day three times the work done by B in one day. They together finish 2/5 of the work in 9 days. The number of days by which B can do the work alone is: 

A एक दिन में B से तीन गुना कार्य कर सकता है। वे दोनों मिलकर एक कार्य का 2/5 भाग 9 दिनों में पूरा करते है। B अकेले उस कार्य को कितने दिन में कर सकता हैं? 

  1. 90 
  2. 120 
  3. 100 
  4. 30 

Ans. (A) 


3. man travels for 5 hours 15 minutes. If he covers the first half of the journey at 60 km/h and rest at 45 km/h. Find the total distance travelled by him. 

एक व्यक्ति 5 घंटे 15 मिनट यात्रा करता हैं। यदि वह पहली आधी यात्रा 60 किमी. प्रति घंटा की गति से और शेष 45 किमी. प्रति घंटा की गति से करता है तो उसकी यात्रा की कुल दूरी ज्ञात करें। 

  1. 1028 km 
  2. 189 km 
  3. 378 km 
  4. 270 km 

Ans. (D) 

4. In a circle with center at O (0,0) and radius 5 cm, AB is a chord of length 8 cm. If OM is perpendicular to AB, then the length of OM is: 

एक वृत्त में, जिसके केंद्र में O (0,0) है और जिसकी त्रिज्या 5 सेमी है। AB 8 सेमी. लम्बी जीवा है। यदि OM, AB के लंब है, तो OM की लम्बाई कितनी है? 
  1. 2.5 cm 
  2. 3 cm 
  3. 4 cm 
  4. 1 cm 

Ans. (B) 

5. A man purchased an article for Rs. 1500 and sold it at 25% above the cost price. If he has to pay Rs. 75 as tax on it, his net profit percentage will be: 

एक व्यक्ति ने एक वस्तु रू.1500 में खरीदी और लागत मूल्य से 25% अधिक पर उसे बेच दिया। यदि उसे इस पर रू.75 कर के रूप में देना पड़ा है तो उसके निवल लाभ की प्रतिशतता क्या होगी? 

  1. 20% 
  2. 25% 
  3. 30% 
  4. 15% 
Ans. (A) 

6. At what rate of compound interest per annum will a sum of Rs. 1200 become Rs. 1348.32 in 2 years?

चक्रवृद्धि ब्याज की किस वार्षिक दर पर रू.1200 की राशि 2 वर्षो में रू.1348.32 हो जाएगी? 

  1. 7.5% 
  2. 6.5% 
  3. 7% 
  4. 6% 

Ans. (D)

7. The volume of a right circular cone which is obtained from a wooden cube of edge 4.2 dm wasting the minimum amount of wood is :

ऐसे लंब वृत्तीय शंकु का आयतन जिसे 4.2 डेसी मी. कोर के लकड़ी के घन से बनाया गया हो और जिसमें कम से कम लकड़ी व्यर्थ हुई हो, हैः 

  1. 19404 cu.dm 
  2. 194.04 cu.dm 
  3. 19.404 cu.dm 
  4. 1940.4 cu.dm 

Ans. © 

8. The quotient when 10100 is divided by 575 is: 

10100 को 575 से विभाजित करने पर भागफल हैः 

A.      225 × 1075
B.      1025
C.      275
D.      275 × 1025

Ans. (D) 

9. The average of 12 numbers is 15 and the average of the first two is 14. What is the average of the rest? 

12 संख्याओं का औसत 15 है और पहली दो संख्याओं का औसत 14 है। शेष संख्याओं का औसत क्या है? 

  1. 15 
  2. 14 
  3. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17
  4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17
Ans. (C) 


9.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17, then the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 is
यदि,SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 है, तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17का मान है: 

  1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17
  2. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17
  3. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17
  4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17

Ans(C)

10.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 and V1 and V2 are minimum and maximum value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 , then V1 – V2 is equal to?
यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 तथा V1 और V2 , SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 18 - 09 - 17 का न्यूनतम और अधिकतम मान हो, तो V1 – V2 का मान बराबर होगा? 
  1. -36 
  2. 36 
  3. 18 
  4. -18 

Ans=(A)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.