mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 20 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 20 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 20 - 09 - 17





1. In a circle of radius 17 cm, two parallel chords of lengths 30 cm. and 16 cm are drawn .If both the chords are on the same side of the centre, then the distance between the chords is - 

17 सेमी.की त्रिज्या वाले वृत्त में 30 सेमी. और16 सेमी.लंबाई की दो समांतर जीवा खींची गई है। यदि दोनों जीवा केंद्र की एक ही ओर हों तो जीवाओं के बीच की दूरी क्या होगी?

A. 9 cm.

B. 7 cm.

C. 23 cm.

D. 11 cm.

ANS : B 

2. If sin (A – B)= 1 /2 and cos (A + B) = 1 / 2 where A > B > 0 and A + B is an acute angle, then the value B is –

यदि sin (A – B) = 1 /2 और cos (A + B) = 1 / 2 यहां A > B > 0 तथा A + B न्यून कोण है तो B का मान क्या होगा?

A. π / 6

B. π / 12

C. π / 4

D. π / 2

ANS : B

3. A can do a piece of work in 12 days while B alone can do it in 15 days. With the help of C they can finish it in 5 days.If they are paid Rs. 960 for the whole work how much money A gets?

A एक कार्य को 12 दिनों में कर सकता है। जबकि B अकेले उसे 15 दिनों में कर सकता है। C की सहायता से वे उस कार्य को 5 दिनों में पूरा कर सकते है। यदि उन्हें पूरे कार्य के लिए 960 रू. दिए जाएं तो A को कुल कितनी राशि मिलेगी?

A. Rs. 480

B. Rs.240

C. Rs.320

D. Rs.400

ANS : D

4. ABC is a right angled triangle B being the right angle, Mid - points of BC and AC are respectively B' and A' .The ratio of the area of the quadrilateral AA' B'B to the area of the triangle ABC is –

ABC समकोणीय त्रिभुज है। B समकोण है। BC और AC के मध्य बिंदु क्रमशः B' और A' है। चतुर्भुज AA'B'B के क्षेत्रफल और त्रिभुज ABC के क्षेत्रफल का अनुपात क्या होगा?

A. 1 : 2

B. 2 : 3

C. 3 : 4

D. None of these 

ANS - C

5. ABC is a right angled triangle B being the right angle,Mid - points of BC and AC are respectively B' and A' .The ratio of the area of the quadrilateral AA' B'B to the area of the triangle ABC is –

ABC समकोणीय त्रिभुज है। B समकोण है। BC और AC के मध्य बिंदु क्रमशः B' और A' है। चतुर्भुज AA'B'B के क्षेत्रफल और त्रिभुज ABC के क्षेत्रफल का अनुपात क्या होगा?

A. 200

B. 300

C. 400

D. 600

ANS : D

6. If the perimeters of a rectangle and a square are equal and the ratio of two adjacent sides of the recangle is 1 : 2 then the ratio of area of the rectangle and that of the square is –

यदि एक आयत और एक वर्ग के परिमाप बराबर हो और आयत की दो निकटस्थ भुजाओं का अनुपात 1 : 2 हो तो आयत के क्षेत्रफल और वर्ग के क्षेत्रफल का अनुपात क्या होगा?

A. 1 : 1

B. 1 : 2

C. 2 : 3

D. 8 : 9

ANS : D

7. A cricket player after playing 10 tests scored 100 runs in the 11th test.As a result,the average of his runs is increased by 5.The present average of runs is –

एक क्रिकेट खिलाड़ी 10 टेस्ट खेलने के बाद 11 वें टेस्ट में 100 रन बनाता है। परिणामस्वरूप उसके रनों का औसत 5 तक बढ़ जाता है। रनों का वर्तमान औसत कितना है?

A. 45

B. 40

C. 50

D. 55

ANS : C

8. There is 100% increase in an amount in 8 years,at simple interest.Find the compound interest of Rs. 8000 after 2 years at the same rate of interest?

किसी राशि में 8 वर्षो में सा. ब्याज दर पर 100% वृद्धि होती है। समान ब्याज दर पर 2 वर्षों के बाद 8000 रू. का चक्रवृद्धि ब्याज ज्ञात कीजिए?

A. Rs. 2500

B. Rs. 2000

C. Rs.2250

D. Rs.2125

ANS : D

9. In a triangle ABC ,the side BC is extended upto D. Such that CD = AC ,if ∠BAD = 1090 and∠ACB = 720 then the value of ∠ ABC is –

ABC त्रिभुज में BC भुजा D इस प्रकार बढ़ायी जाए कि CD = AC। यदि∠BAD = 1090 और ∠ACB = 720 तो ∠ABC का मान क्या होगा?

A. 350

B. 600

C. 400

D. 450

ANS : A

10. ABCD is a cyclic quadrilateral. AB and DC are produced to meet at P .If ∠ADC = 700 and ∠DAB = 600 ,then ∠PBC + ∠PCB is-

ABCD एक चक्रीय चतुर्भुज है। AB और DC को P पर मिलाने के लिए बढ़ाया जाता है। यदि ∠ADC = 700 और ∠DAB = 600 तो ∠PBC + ∠PCB कितना होगा?

A. 1300

B. 1500

C. 1550

D. 1800

ANS : A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.