mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 15 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17




1.) If http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139173620293498.png          then –

यदिhttp://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139173633477142.png          तो-

  1. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139173625461811.png
  2. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139173627946907.png
  3. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139173629065434.png
  4. ac = bd
Ans: c


2.) Mona,Sona and Rupa rented a video cassette  for one week at a rent of Rs.350 . If used it for 6 hrs,10 hrs. And 12 hrs. Respectively .What is the rent to be paid by Rupa?


मोना, सोना और रूपा ने एक वीडियो कैसेट एक सप्ताह के लिये 350 रू. में किराये पर ली। यदि वे इसको क्रमशः 6 घंटे, 10 घंटे और 12 घंटे प्रयोग किया, तो रूपा ने कितना किराया भुगतान किया?



  1. 35 Rs
  2. 125 Rs
  3. 75 Rs
  4. 150 Rs
Ans: D

3.) A merchant marks his goods at Rs.300 and allows a discount of 25% .If the still gain 12.5%, then the cost of article is - 


एक व्यापारी अपनी वस्तुओं पर 300 रू. अंकित करता है और 25% की छूट देता है। यदि फिर भी उसको 12.5% का लाभ हो तो वस्तु का क्रय मूल्य क्या है?



  1. 220 Rs
  2. 200 Rs
  3. 240 Rs
  4. 260 Rs
Ans: B

4.) If 18 pumps  can raise 2170 tonnes of  water in 10 days,working 7 hrs. a day, in how many days will 16 pumps raise 1736 tonnes, working 9 hrs. a day ?


यदि 18 नल 10 दिनों में प्रतिदिन 7 घंटे काम करके 2170 टन पानी उठा सकते है, तो कितने दिनों में 16 नल प्रतिदिन 9 घंटे काम करके 1736 टन पानी उठायेंगे?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9
Ans: B

5.) A can finish a piece of work in 12 days while B can do it in 15 days. If both work at it together, what time  will they take to do the work?  


A एक काम को 12 दिनों में पूरा कर सकता है जबकि B इसको 15 दिनों में कर सकता है, यदि दोनों एक साथ काम करे तो काम को कितने समय में पूरा कर लेगें?

  1. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174143651319.png
  2. 6
  3. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174146350136.png
  4. http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174148275188.png
Ans: A

6.) Pipe A can fill a tank in 45 hrs. and pipe B can fill it in 36 hrs. If both the pipes are opened in the empty tanks,in how many hrs. it will be full?  


पाइप A एक टैंक को 45 घंटे में भर सकता है और पाइप B इसको 36 घंटे में भर कर सकता है। यदि दोनों पाइप खाली टैंक में खोल दी जाय तो, यह कितने घण्टों में पूरा भर जायेगा?

  1. 10
  2. 12
  3. 15
  4. 20
Ans: D

7.) Two trains starting at the same time from two stations 200 km. apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km. form one of them. The ratio of their speeds is


दो ट्रेन एक ही समय पर 200 किमी. की दूरी पर दो स्टेशनों से विपरीत दिशा में चलना प्रारम्भ करती है। उसमें एक से 110 किमी. की दूरी पर एक दूसरे को पार करती है तो उनकी चालों का अनुपात क्या है?

  1. 11 : 19
  2. 19 : 11
  3. 11 : 9
  4. 9 : 11
Ans: C

8.) A man can row downstream at 10 km./hr. and upstream at 5 km/hr .Man's rate in still water is-

एक आदमी धारा के अनुकूल 10 किमी./घं. और धारा के प्रतिकूल 5 किमी/घ. की चाल से चल सकता है तो शांत जल में आदमी की चाल क्या है?

  1. 2.5
  2. 5
  3. 7.5
  4. 10
Ans: C
9.) Seema got married 6 years ago.Today her age is http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/13917424062622.png times her age at the time of marriage. Her son's age is http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174242345351.png times her age. Her son's age is -
सीमा की शादी 6 वर्ष पहले हुई। आज उसकी आयु अपनी शादी के समय की आयु की http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174250134481.png गुना है। उसके बेटे की आयु उसकी आयु का http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/139174251363769.png गुना है, तो उसके बेटे की आयु क्या है?
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
Ans: B

10.) The ratio of radii of two circles is 1:3. The ratio of there areas is -


दो वृत्तों की त्रिज्या का अनुपात 1 : 3 है। उनके क्षेत्रफलों का अनुपात क्या है?

  1. 1 : 9
  2. 9 : 1
  3. 3 : 1
  4. 1 : 3
Ans: A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.