mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 7 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17






1. Find the maximum value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (B) 3 (C) 2 (D)- SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17
Ans.(A) 

2.  = 5 then find the value of


= 5

(A) 5/3 (B) 26/11 (C) 13/5 (D) 5/13 

Ans.(C) 
3. Find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17
(A)8 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (D) 1 

Ans.(B) 
4. One of the four angles of a rhombus is. If the length of each sides of the rhombus is 6 m. then find the length of the longer diagonal? 

समचतुर्भुज के चारो कोणों में से एक कोण है यदि इसकी भुजा की लम्बाई 6 मीटर है सबसे बड़े विकर्ण की लम्बाई ज्ञात कीजिये 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (B) 6 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17
Ans.(A) 

5.) Area of the floor of a cubical room is 48 sq.cm. find the length of the longest rod that can be place in that room? 
एक घनाभीय कमरे के फर्श का छेत्रफल 48 मीटर वर्ग है उस कमरे में सबसे लम्बी छड़ की लम्बाई ज्ञात कीजिये 

(A)9 metre (B) 12 metre (C) 18 metre (D) 6 metre 

6. The sides of a triangle are 3 cm , 4 cm and 5 cm. Find the area of triangle formed by joining the mid points of this triangle is.

एक त्रिभुज की भुजाये 3 सेमी 4 सेमी , और 5 सेमी है इनके मध्यबिंदु को मिलाने पर बनने वाले त्रिभुज का छेत्रफल ज्ञात कीजिये |

(A) 6 (B) 3 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17

Ans. (C) 
7.) The radii of the base of a cylinder and a cone are in the ratio : and their heights are in the ratio : . Find the ratio or their volume?

एक बेलन और एक शंकु के आधार की त्रिज्या का अनुपात √3 : √2 हैं और उनके ऊंचाइयों अनुपात √2 : √3. हैं तो उनके आयतन का अनुपात ज्ञात कीजिये 

(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 : SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17(C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17
Ans. (B) 
8.) A right pyramid 6 m high has a square base of which the diagonal is m. find the volume of the pyramid? 
एक पिरामिड की ऊंचाई 6 मीटर है जिसका आधार वर्ग है जिसका विकर्ण मीटर है तो पिरामिड का आयतन क्या है? 

(A)144 m3/मी3 (B) 288m3/ मी3 (C) 576m3/ मी3 (D) 1152m3/ मी3 

Ans. (D)

9.) The area of a circle is increased by 22 cm2 when its radius is increased by 1 cm. find the original radius of the circle? 

एक वृत का क्षेत्रफल 22 सेमी बढ़ जाता है जब इसकी त्रिज्या को 1 सेमी बढ़ाया जाता है तो इसकी वास्तविक त्रिज्या ज्ञात कीजिये? 

(A)7 cm (B) 9 cm (C) 3 cm (D) 5 cm 

Ans (C)

10.) A book seller allowed 10%discount on printed price he gets 30% commission from publisher. His profit in percent will be: 

एक किताब विक्रेता अंकित मूल्य पर 10% छूट पर बेचता है | उसे प्रकाशक से 30% का कमीशन प्राप्त होता है | उसका लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये| 

(A) 2SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (B) 2SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17% (C) 2SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17 (D) 2SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 07 - 09 - 17
Ans. (B) 

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.