mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 4 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17


A double bed is marked at Rs. 7500. The shopkeeper allows successive discounts of 8%, 5% and 2% on it. What is the Net selling price? 

एक डबलबेड की कीमत 7500 रू. चिन्हित की गई है। दुकानदार उस पर 8%, 5% और 2% की आनुक्रमिक छूट देता है। निवल बिक्री कीमत बताएं। 

6234.56 
6423.90 
6500 
6543.78 

SOL : 
The net selling price /निवल बिक्री कीमत =SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17

2. X purchased an item at a discount of 10% and sold it to Y at 10% profit. The marked price and the price for which Y purchased the item are in ratio.

X ने कोई मद 10% छूट पर खरीदी और Y को 10% लाभ पर बेच दी। अंकित कीमत और उस कीमत जिस पर Y ने मद खरीदी का अनुपात क्या होगा? 

99 : 100 
100 : 99 
101 : 100 
100 : 101 

SOL : 
M.P /अंकित मूल्य = 100
C.P / क्रय मूल्य =SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17
Ratio/ अनुपात = 100 : 99 

3. A man engaged a servant on the condition that he would pay him Rs. 90 and a turban after service of one year. He served only for nine months and received the turban and an amount of Rs. 65. The price of turban is 

एक व्यक्ति ने एक सेवक को इस शर्त पर रखा कि वह एक वर्ष की सेवा के पश्चात उसे 90 रू. और एक पगड़ी देगा। सेवक ने केवल 9 महीने काम किया और उसे पगड़ी और 65 रू. की राशि प्राप्त हुई। पगड़ी की कीमत बताएं। 

50 
20 
10 
25 

SOL: 
Let the price of turban be Rs. x / माना पगड़ी की कीमत X रू. है।

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17

4. If diagonals of a rhombus are 24 cm. and 32 cm., then perimeter of that rhombus is -

यदि किसी समचतुर्भुज के विकर्ण 24 सेमी. और 32 सेमी. है तो उस समचतुर्भुज का परिमाप बताएं। 

80 cm 
60 cm 
64 cm 
72 cm 

Sol :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17
AD = SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17= 20
⇒ Perimeter of rhombus / leprqHkqZt dk ifjeki = 4 × 20
= 80 cm / सेमी 

5. The inradius of an equilateral triangle is √3 cm., then the perimeter of that triangle is -

यदि किसी समभुज त्रिकोण की आन्तरिक त्रिज्या √3 सेमी. है तो उस त्रिकोण का परिमाप बताएं। 

36 
27 
21 
18 

Sol : 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17
Þ a = 6 cm 
\ Perimeter of triangle/f=Hkqt dk ifjeki = 6 × 3
= 18 cm/सेमी 

6. The average marks secured by 36 students was 52. But is was discovered that an item 64 was misread as 46. What is the correct mean of marks?

36 विद्यार्थियों को औसतन 52 अंक प्राप्त हुए। किन्तु बाद में पता चला कि पद 64 को गलती से 46 पढ़ा गया। अंकों का सही माध्य क्या होगा?
 
52 
53.5 
52.6 
52.4 

SOL : 
7.The correct mean of marks/अंको का सही माध्य ==52.6 
A got twice as many marks in English as in Science. His total marks in English, Science and Mathematics is 180. If the ratio of his marks in English and Mathematics is 2:3, what is his marks in Science?

A को अंग्रेजी विषय में विज्ञान विषय की अपेक्षा दुगुने अंक मिले। अंग्रेजी, विज्ञान और गणित विषयों में उसे कुल मिला कर 180 अंक प्राप्त हुए। यदि उसे अंग्रेजी और गणित विषयों में प्राप्त अंकों का अनुपात 2 : 3 है तो उसे विज्ञान विषय में कितने अंक प्राप्त हुए? 

20 
40 
30 
60 

SOL :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17

8. Tom is chasing Jerry. In the same interval of time Tom Jumps 8 times while Jerry jumps 6 times. But the distance covered by Tom in 7 jumps is equal to the distance covered by Jerry in 5 jumps. The ratio of speed of Tom and Jerry is 

टॉम जेरी का पीछा कर रहा है। उतने ही समय में टॉम 8 बार कूदता है और जेरी 6 बार कूदता है। किन्तु 7 बार कूदने पर टॉम जितनी दूरी तक जाता है वह उसके बराबर है जितनी दूरी तक जेरी 5 बार कूदने पर जाता है। टॉम और जेरी की चाल का अनुपात बताएं। 

48 : 35 
20 : 21 
35 : 48 
24 : 23 

8×5: 6×7 = 20 : 21 

9. A solid metallic spherical ball of diameter 6 cm. is melted and recast into a cone with diameter of the base as 12 cm. The height of the cone is -

6 सेमी. व्यास की एक ठोस धात्विक गोल बॉल को पिघलाकर पुनः ढाला जाता है और शंकु आकार दिया जाता है जिसके आधार का व्यास 12 सेमी. है। शंकु की ऊंचाई है- 

2 cm / सेमी 
3 cm / सेमी 
5 cm / सेमी 
4 cm / सेमी 

SOL: 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 04 - 09 - 17
h = 3 cm/ सेमी 

110  If P3 + 3P2 + 3P = 7, then the value of P2 + 2P is
यदि P3 + 3P2 + 3P = 7 हो तो P2 + 2P का मान क्या होगा?
A.      1
B.      2
C.      3
D.      0
SOL :
(P +1)3 = P3 + 1 + 3P2 + 3P
\P3 + 1 + 3P2 + 3P = 8
Þ (P +1)3 = 23
Þ P + 1 = 2
Þ P = 1
\ P2 + 2P = 1 + 2 = 3

  1. B. 6423.90
  2. A. 100 : 99
  3. A. 10
  4. A. 18
  5. A.    52.6
  6. A. 30
  7. A. 20 : 21
  8. A. 1320 Km/किमी
  9. C. 3
  10. A. 3

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.