mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 1 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude |01 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17




1.In an election between two candidates one candidate get 40% vote and lose by 100 vote. Find the total number of votes? 

किसी चुनाव में दो में से एक व्यक्ति को 40 % वोट मिले और वह 100 वोट से हार गया , उस चुनाव में कितने वोट पड़े थे? 

(A)400 (B) 500 (C) 600 (D) 700 

Ans. B) 

2.The side of the square is measured wrongly by 4 % more. How much percentage error in its area? 


किसी वर्ग की भुजा नापने में गलती से 4 % अधिक मापा गया। वर्ग के छेत्रफल में कितने प्रतिशत की गलती होगी? 

(A)8% (B) 8.16% (C) 4% (D) 4.16% 

Ans. B) 

3.By selling 33 article the loss incurred by the trader is equal to S.P of 11 article. Find loss or profit percentage? 

33 वस्तुओ को बेचने पर हुई हानि 11 वस्तुओ के विक्रय मूल्य के बराबर है. हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये ? 

(A)33.3% (B) 20% (C) 50% (D) 25% 

Ans. (D) 

4. 80 litre of mixture contain milk and water in the ratio 3: 2. How much milk is added to the mixture so that milk becomes double of water? 

80 लीटर दूध और पानी के मिश्रण में दूध पानी का अनुपात 3 : 2 है मिश्रण में कितना दूध मिलाया जाये की दूध पानी का दुगना हो जाये? 

(A)12 (B) 14 (C) 16 (D) 20 

Ans. (C)
5.If a boat takes 42 minute to go to 7 km upstream. If the velocity of stream is 3 km/hr. then find the speed of boat in still water? 

एक नाव धारा के विरुद्ध 7 किमी जाने में 42 मिनट लेती है। यदि धारा का वेग 3 किमी /घंटा हो तो शांत जल में नाव की चाल क्या होगी ? 

4.2 km/hr (B) 9 km/hr (C) 13 km/hr (D) 21 km/hr 

Ans. (C) 

6. Find the sum of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 का योगफल क्या है? 

(A)SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17

Ans. (B)

7.If log 27 = 1.431 then find the value of log 9? 

7. यदि log 27 = 1.431 है तो value of log 9 का मान ज्ञात कीजिये? 

(A)0.934 (B) 0.945 (C) 0.954 (D) 0.958 

Ans. (C) 

8.Find the unit digit of SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17

(A)7 (B) 3 (C) 9 (D) 1 

Ans. (D) 

9.A radio seller gives a discount of 7 % on the M.R.P. if he sells at a discount of 9 % then he get 15 rupees less. Find the M.R.P of the radio? 

एक रेडियो विक्रेता अंकित मूल्य पर 7 % बट्टा देता है यदि वह 9 % बट्टा दे , तो पहले से 15 रु कम मिलते है रेडियो का अंकित मूल्य क्या है ? 

(A)1040 (B) 750 (C) 161.20 (D) 1500 

Ans. (B) 

If SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17n then find the value of n ? 

यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17n हो तो m का मान ज्ञात कीजिये? 
(A)SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17 (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude  |01 - 09 - 17

Ans. (A)

10. The marked price of an article is 30% higher than the cost price. If a trader sells the articles allowing 10% discount to the customer, then the gain percent will be: 

किसी वस्तु की औसत कीमत उसके करी मूल्य से 30% अधिक है | यदि कोई व्यापारी उसे 10% की छूट दे कर बेचे तो उसका लाभ प्रतिशत बताइए ? 

(A)17 (B) 19 (C) 20 (D) 15 

Ans. (A)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.