mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 25 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 25-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17



1 Find the correct chronological order of the following events from the code given below____

1. Civil Disobedience Movement

2. Individual Satyagraha

3. Quit India Movement

4. Cripps Mission

Codes:

(a) 1-2-4-3

(b) 1-2-3-4

(c) 2-1-3-4

(d) 2-3-1-4

Ans- a

2 The Australian trans-continental railway joins

a) Perth to Darwin

b) Hobart to Perth

c) Sydney to Perth

d) None of these

Ans-c


3 Under which Article of the Indian Constitution President's Rule can be imposed in a State?


A. Article-370

B. Article-368

C. Article-356

D. Article-352

Ans-c
Under Article - 356 of the Indian constitution Presidents Rule can be imposed in a state.
4 If lift is going up with acceleration, the apparent weight of a body is?

May be more or less than true weight

Equal to the true weight

Less than the true weight

More than the true weight

Answer: D

5 Who among the following has written the book” Communist Manifesto”?


[A] Ruskin bond

[B]Karl Marx

[C]Leonid Gatovsky

[D]Vladimir Lenin

Ans-b Karl Marx

6 Which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the slogan ‘Do or Die’?

(a) Kheda Satyagraha

(b) Non-Co-Operation Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) Quit India Movement

Ans-d
7 What among following is used to produce artificial rain?

Copper oxide

Carbon monoxide

Silver iodide

Silver nitrate

Ans-C

8 Study of the Universe is known as?
Paleontology

Cosmology

Geology

Pedology

Ans-b

9 In India, the concept of single citizenship is adopted from?

(A) England

(B) U.S.A.

(C) Canada

(D) France

Ans: (A) England

10 The World Bank was established in-

A. 1920

B. 1944

C. 1950

D. 1935

Ans-b



The World Bank was established in July 1944. And its headquarter is in Washington, D.C., U.S.A.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.