mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 23 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 23-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 23-09-17


1. Who was discovered the pH value? 

a) Carl Landsteiner 

b) William Harvey 

c) Sorensen 

d) oseph Priestley 

Ans (c) 

The concept of pH was first introduced by the Danish chemist Sorensen at the Carlsberg Laboratory in 1909 and revised to the modern pH in 1924 to accommodate definitions and measurements in terms of electrochemical cells. pH (potential of hydrogen) is a numeric scale used to specify the acidity , basicity or netural solution. 

2. The Jim Corbett National Park is located at- 

a) Uttar Pradesh 

b) Karnataka 

c) Uttarkhand 

d) Kerala 

Ans- c 

3. Mohiniattam is the folk dance of which state? 

a) Tamil nadu 

b) Andhra Pradesh 

c) Kerala 

d) Karnataka 

Ans C 

4 The term 'tee' is related with - 

A. Bridge 

B. Billiards 

C. Golf 

D. Polo 

Ans-c 

The term 'tee' is related with the game of Golf. 

5. Which is the Lok Sabha constituency of Narendra Modi? 

a) Ahmedabad 

b) Varanasi 

c) Surat 

d) Allahabad 

Ans-b 

6 . “Durgesh Nandini” is the novel written by? 

a) Rabindranath Tagore 

b) Bankim Chandra Chatterjee 

c) Keshub Chandra Sen 

d) None of these 

Ans-B 

7. Prime Minister's 'Ujjwala Yojana' is related to __________________ 

1) Free distribution of LPG connections to socially backward classes. 

2) Free electric connections to members of Scheduled Castes and Scheduled Tribes. 

3) Mass immunisation campaign for children. 

4) None of these. 

Ans-A 

Correct Answer: A Free distribution of LPG connections to socially backward classes. 

8. The Veda which deals with the rituals is known as_____________ 

1) Rig-Veda 

2) Yajurveda 

3) Samaveda 

4) Atharvaveda 

Correct Answer: B Yajurveda 

9. The frequency of direct current is _____________ 

1) Zero 

2) 50 HZ 

3) 60 HZ 

4) 100 HZ 

Correct Answer: A Zero 

10. Which part of the brain plays an important role in motor control? 

1) Cerebellum 

2) Cerebrum 

3) Medulla 

4) Pons 

Correct Answer:A 

In humans, the cerebellum plays an important role in motor control, and it may also be involved in some cognitive functions such as attention and language as well as in regulating fear and pleasure responses, but its movement-related functions are the most solidly established. 



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.