mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 21 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 21-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 21-09-17


1. In which year Bhagat Singh, Sukhdev and Raj guru were hanged?

(A. 1929 

B. 1930 

C. 1931 

D. 1935 

Ans-c

Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were sentenced to death in the Lahore conspiracy case and ordered to be hanged on 24 March 1931. The schedule was moved forward by 11 hours and the three were hanged on 23 March 1931 at 7:30 pm in the Lahore jail.

2. Which of the following organizations prepares topographical maps of India?

A. Geographical Survey of India

B. Survey of India

C. Geological Survey of India

D. Archaeological Survey of India

Ans-B

3. Which Article empowers the President to impose Financial Emergency?

A.  Article 356

B. Article 364

C. Article 352

D. Article 360

Ans: D

4. Who said "Man is a social animal”?

A. Aristotle

B. Rousseau

C. Laski

D. Plato

Ans: A

5. Which of the following is not a function of the Reserve Bank of India?

A. Fiscal Policy Function.

B. Exchange Control.

C. Issuance, Exchange and Destruction of currency notes.

D. Monetary Authority Function.

Ans a

6. Match the following - 

Nuclear Power State

a. Kaiga 1. Tamil Nadu

b. Rana Pratap 2. Maharashtra 

c. Kalpakkam 3. Rajasthan

d. Tarapur 4. Karnataka

Code :

A. a3, b4, c1, d2 

B. a3, b2, c4, d1 

C. a4, b3, c1, d2 

D. a4, b3, c2, d1 

Ans-c

The nuclear power stations in India are located in Kalpakkam in Tamilnadu. Tarapur in Maharashtra, Rana pratap Sagar near Kota in Rajasthan and Kaiga in Karnataka.

7. The first year of Jahangir's reign saw a rebellion organized by –

A. Khusrau Mirza 

B. Parvez 

C. Khurram 

D. Shahryar 

Ans-A

The first Year of Jahangir's reign saw a rebellion organized by his eldest son Khusrau Mirza. The Rebellion was soon put down and Khusrau was brought before his father in chains. After subduing and executing nearly 200 member of the rebellion, Jahangir blinded his renegade son.

8. Whose signature appears on ten rupee currency note?

A. RBI Governor 

B. Minister of Finance 

C. Secretary of Finance Ministry 

D. None of these 

Ans-A

The signature of RBI's Governor appears on ten rupee currency note.

9. Who among the following was the first Indian to get selected in ICS (Indian Civil Services)?

A. Bihari Lal Gupta

B. Satyendra Nath Tagore

C. Devendranath Tagore

D. Surendranath Banerjee

Ans-b 

Satyendranath Tagore was the first Indian to join the Indian Civil Service. He was an author, song composer, linguist and made significant contribution towards the emancipation of women in Indian society during the British Raj.

10 Which of the following is a Kharif Crop?

A. Gram 

B. Pea 

C. Linseed 

D. Maize 

Ans-D

Maize is a Kharif crop. Rabi Crops - Gram, Pea, Linseed.


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.