mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 20 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 20-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams



1. What was Lala Lajpat Rai protest against, when he succumbed to police brutality?

A. Rowlatt Act 

B. Minto-Morley Reforms 

C. Simon Commission 

D. Pitts India Act 

Ans-c

Protest against the Simon Commission became infamous. On 30 October 1928, the Commission arrived in Lahore where it was met by protesters waving black flags. The protest was led by Indian nationalist Lala Lajpat Rai, who had moved a resolution against the Commission in the Legislative Assembly of Punjab in February 1928. In order to make way for the Commission, the local police force began beating protestors on 17 November 1928 in which Lala Lajpat Rai was killed.

2. Lavani is the folk dance of which state?

A. Tamil Nadu 

B. Andhra Pradesh 

C. Maharashtra 

D. Karnataka 

Ans-C

Lavani is the folk dance of Maharashtra.

3. Harisena, the author of the famous “Prayag Prashasti” adorned the court of which Gupta ruler?

A. Chandragupta Vikramaditya 

B. Skandagupta 

C. Samudragupta 

D. Kumar Gupta-I 

Ans-C

Harisena, the author of the famous “Prayag Prashasti” adorned the court of Samudragupta.

4. All of the following diseases are caused by a virus, except-

A. Typhoid 

B. AIDS

C. Mumps 

D. Influenza 

Ans-a

Typhoid is an infection caused by Salmonella typhimurium bacteria that is spread from human to human. Typhoid fever is an infection that spreads through contaminated food and water.

5. World Health day celebrated on?

A. 7 April 

B. 7 August 

C. 7 December 

D. None of these

Ans-A

World Health day celebrated on 7 April.

6 "Master Copy" of genetic information is-

A. Nucleus 

B. r-RNA 

C. m-RNA 

D. DNA 

Ans-D

DNA serves as the "Master Copy" for genetic Information in Mammals. 

7. Which of following is used in MRI machine?

A. Sound wave 

B. X-rays 

C. Ultrasonic Wave 

D. Magnetic Wave 

Ans-D

MRI scanners use strong magnetic fields, radio waves, and field gradients to generate images of the organs in the body.

8. What is the meaning of word 'http' used in internet?

A. Higher text transfer protocol 

B. Higher transfer text protocol 

C. Hybrid text transfer protocol 

D. Hypertext transfer protocol 

Ans-D

9 How many nationalised bank are in India?

A. 14 

B. 21 

C. 19 

D. 22 

Ans-c

10. Bauxite is an important ore of -

A. Aluminium 

B. Zinc 

C. Copper 

D. Mica 

Ans-A

Bauxite is an important ore of Aluminium.


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.