mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 19 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 19 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 19 - 09 - 17



1. A study of the origin and history of words is – 

A. Entomology 

B. Endocrinology 

C. Etymology 

D. Ecology 

Ans-C 

Etymology is the study of the history of words, their origins, and how they form. 

2. "Open Market Operation" is a part of - 

A. Income Policy 

B. Fiscal Policy 

C. Credit Policy 

D. Labour Policy 

Ans-c 

"Open Market Operation" is a part of Credit Policy. 

3. The period of Eleventh Five Year Plan in India, is 

A. 2005 – 2010 

B. 2006 – 2011 

C. 2007 – 2012 

D. 2008 – 2013 

Ans-C 

The period of Eleventh Five Year Plan in India, is 2007 – 2012 . 

4. 25th January is celebrated as __________. 

A. World Consumer Day 

B. International Woman’s Day 

C. National Science Day 

D. National Voter Day 

Ans-D 

25th January is celebrated as National Voter Day. 

5. The Tehri Dam on the Bhagirathi River near Tehri is in which state? 

A. Uttarakhand 

B. Gujarat 

C. Maharashtra 

D. Karnataka 

Ans-A 

The Tehri Dam on the Bhagirathi River near Tehri is in Uttarakhand. 

6. Sri Lanka is located in: 

A. Indian Ocean 

B. Bay of Biscay 

C. Arabian Sea 

D. Pacific Ocean 

Ans-A

Sri Lanka is located in Indian Ocean. 

7. The intensity of Earthquake is measured on- 

A. Beaufort Scale 

B. Mercalli Scale 

C. Secant Scale 

D. Richter Scale 

Ans-D 

The intensity of Earthquake is measured by Richter Scale. 

8. Lake Lonar is situated in: 

A. Tamil Nadu 

B. Kerala 

C. Maharashtra 

D. Gujarat 

Ans-C 

Lonar Lake is a notified National Geo-heritage Monument saline soda lake located at Lonar in Buldhana district, Maharashtra, India. 

9. Who among the following is not related with 1857 Mutiny? 

A. Nana Saheb 

B. Mangal Pandey 

C. Chandrashekhar Azaad 

D. Rani Lakshmi Bai 

Ans-C 

10. Who is the author of the book ‘Lajja’? 

A. Anuradha Rai 

B. Tasleema Nasreen 

C. Shakti Mazumdar 

D. Kiran Bedi 

Ans-B 

Tasleema Nasreen is the author of the book ‘Lajja’. 

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.