mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 18 September 2017

SSC Quiz | General Studies | 18-09-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | General Studies | 13-09-17





1. Right to equality ensures Indian citizens for the

A. Religious Equality 

B. Economic Equality 

C. Social, Religious and Political Equality 

D. None of these 

Ans-c

Right to equality ensures Indian citizens for the Social, Religious and Political Equality.

2. International Woman’s Day is observed on.

A. 4 March 

B. 9 March 

C. 8 March 

D. 16 March 

Ans-c


International Woman’s Day is observed on 8 March. 

3. Where is the Headquarters of UNESCO?

A. Geneva 

B. Washington

C. New York 

D. Paris

Ans-d

Headquarters of UNESCO is in Paris, France.

4. Which city of India stands on the River Hooghly?

A. Kolkata (Calcutta) 

B. Ahmedabad

C. Agra 

D. Lucknow

Ans-A

Kolkata (Calcutta) city of India stands on the bank of River Hooghly.

5. Mangala, Bhagyam and Aishwariya are:

A. Bollywood Actress 

B. Diamond Mines in MP 

C. Oil fields in Rajasthan 

D. Iron Ore Mines in 

Ans-c

Mangala, Bhagyam and Aishwariya are Oil fields in Rajasthan.

6. Which of the following is the most important ore of lead?

A. Galena 

B. Magnetite 

C. Pyrolusite 

D. Siderite 

Ans-A

The most important ore of lead is Galena.

7. Which among the following build the famous Khajuraho Temple?

A. The Chandella 

B. The Pala 

C. Vikramaditya 

D. The Jain Monks of Central India 

Ans-A

The Chandella build the famous Khajuraho Temple.

8. Deposition of uric acid crystals at the joint is the cause of which decease?

A. Arthritis 

B. Osteoporosis 

C. Osteomalacia 

D. Rickets 

Ans-A

In the joints, these uric acid crystals cause inflammatory arthritis, which in turn leads to intermittent swelling, redness, heat, pain, and stiffness in the joints.

9. The members of Rajya Sabha are elected for a term of?

A. Two years 

B. Four years 

C. Six years 

D. Five years 

Ans-c

Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years.

10. Who among the following attended second Round Table Conferences?

A. Jawaharlal Nehru 

B. Mahatma Gandhi 

C. Vallabh Bhai Patel 

D. Dr. Rajendra Prasad 

Ans-b

The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women. Madan Mohan Malaviya, Ghanshyam Das Birla, Muhammad Iqbal, Sir Mirza Ismail Diwan of Mysore, S K Dutta and Sir Syed Ali Imam were other people that attended the conference.





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.