mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 28 September 2017

SSC Quiz | English Language | 28 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz | English Language | 23 - 09 - 17



1. 1-Power Minister who spoke on behalf of the ruling side


P- Rejected as baseless the opposition charge that

Q- After Congress leader slammed the government,

R- There was "leakage" of the

S- Decision and said everyone was taken by surprise

6-Which is why there are "initial" problems

(A) SPQR

(B) PSQR

(C) RPQS

(D) QPRS

ANSWER-(D) QPRS

2.1-Perfection is always an assumption.

P- Who has shown

Q- So is the case with purity.

R- Cent per cent purity in thought

S- It is difficult to find somebody

6-And action, unsullied and perfect.

(A) PQSR

(B) QSPR

(C) RPQS

(D) SPQR

ANSWER-(B) QSPR

3.1-You know that a lemon is a lemonby seeing its colour and form.
P- But the colour and form of the lemon are mere

Q- In darkness, you can recognise it by its smell or by touching or tasting it.

R- Modifications of the lemon. Each sense organ is capable

S- All physical objects are recognised by the sense organs.

6-Of recognising only a single modification of an object.

(A) QSPR

(B) QPSR

(C) QRPS

(D) RQPS

ANSWER-(A) QSPR

4.1-Learn the art of balancing life.
P- When you learn and when you keep your

Q- Open your mind. There is joy

R- Yoga, deep breathing. Learn to

S- Learn to open your body centre through exercise,

6-Mind open to new possibilities. Learn to open up your bliss centre.

(A) SPQR

(B) SQPR

(C) SRQP

(D) RPQS

ANSWER-(C) SRQP


5.1-If the opposite of right is wrong,

P- The negation of black means white,

Q- It follows that the antithesis of truth is falsehood.

R- But it is also said that the obverse of a great

S- And the antonym for ‘yes’ is ‘no’ and

6-Truth is not a great lie but another great truth.

(A) PQRS

(B) RQPS

(C) PSQR

(D) SPQR

ANSWER-(D) SPQR

6.1-The law of karma is not a law. It is not something scientific, like the law of gravitation.


P- There are laws, but science has not come even close to detecting

Q- It has been hoped for centuries that if you do good,

R- Anything like the law of karma. If you simply say any action is

S- You will attain good results. If you look at nature,

6-Bound to produce some reaction, it is possible to have scientific support for it.

(A) RQPS

(B) QSPR

(C) PSQR

(D) QPSR

ANSWER-(B) QSPR

7.1-Facing opposition onslaught, government put

P- Saying the step was taken in national

Q- Up a strong defence in Rajya Sabha on demonetisation,

R- Which it is said is also

S- Interest to end corruption and black money,

6-Used for terror activities in the country.

(A) PRQS

(B) RQPS

(C) SPQR

(D) QPSR

ANSWER-(D) QPSR


8. 1-A 48-year-old man died allegedly after he suffered

P- Be crowded by hassled Delhiites eight days after

Q- Over eight hours to exchange now-defunct notes

R- Heart attack while standing in line for

S- For new ones even as banks and ATMs continued to

6-The demonetisation move.

(A) SPQR

(B) RQSP

(C) RPQS

(D) QPRS

ANSWER-(B) RQSP
9.1-The festival of Deepavali manifests Ganesh, remover of obstacles, and Lakshmi, harbinger of prosperity.

P- The feet of Lakshmi were drawn. The seat of the tulsi

Q- Few months earlier. On doors and walls, auspicious symbols of the lotus, satiya, conch and

R- Some 50 years ago, murtis of Lakshmi and

S- Ganesh were bought from the bazaar. Homes were whitewashed a

6-Holy basil plant in the verandah, or courtyard — was beautifully decorated.

(A) PSQR

(B) PQSR

(C) RSQP

(D) RQSP

ANSWER-(C) RSQP

10.1-Most of us hop between two agendas: one that God has set for us,

P- It is one thing to disbelieve in God and to

Q- And another that we’ve set for ourselves.

R- Assume complete charge of your life. It is quite another to believe in God,

S- To be keen to do your best in His service. It requires strength of

6-Character and vision to overcome adversities and find the divine grace that lies beyond.

(A) PSQR

(B) SQPR

(C) QRSP

(D) QPRS

ANSWER-(D) QPRS

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.