mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 19 September 2017

SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude | 19 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17


1.) What is the area of the iron sheet required to prepare a cone 24 cm high with base radius 7 cm.?
24 सेमी. ऊँचाई और 7 सेमी. आधार त्रिज्या वाले शंकु को बनाने में कितने क्षेत्रफल की लोहे की शीट की आवश्यकता है?

  1. 804
  2. 704
  3. 408
  4. 708
Ans: B
2.) On decreasing each side of an equilateral triangle by 2 cm, there is a decrease of 4SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17cm2 in its area. The length of each side of the triangle is - 

एक समबाहु त्रिभुज की प्रत्येक भुजा को 2 सेमी कम करने पर, उसके क्षेत्रफल में 4SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17 सेमी2 की कमी हो जाती है। त्रिभुज की प्रत्येक भुजा की लंबाई है-
  1. (a) 5
  2. (b)
  3. (c)
  4. (d)  
Ans:  A


3.) A rectangular tin sheet is 12 cm long and 5 cm broad. It is rolled along its length to form a cylinder by making the opposite edge just touch each other. Then the volume of the cylinder is 


एक आयताकार टिन शीट जिसकी लम्बाई 12 सेमी. और चौड़ाई 5 सेमी. है। यह अपनी लंबाई के साथ अनुदिश घुमाया जाता है जिससे उसके विपरीत किनारे एक दूसरे को स्पर्श करे और एक बेलन बनाया जाता है, तो बेलन का आयतन है –

(a)
(b)
(c)
(d)
Ans: D
4.) The value of  का मान है-
(a) 
(b) x2
(c)
(d) x

Ans: B

5.) If SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17, then find the value of n.
यदि  है, तो n का मान ज्ञात कीजिये|
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2
Ans: 5

6.) If SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17, the value of SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17 is
यदि  है, तो  का मान है-

  1. -36
  2. ± 36
  3. ± 33
  4. +36
Ans :B 

7.) If tan  + cot  = 2, 0 <  < 90o , then the value of  is
यदि tan  + cot  = 2, 0 <  < 90o , तो  का मान है


(a)  45o
(b) 60o
(c) 75o
(d) 30o

ANS: A

8.) The shadow of a tower standing on a level ground is found to be 40 m. longer when the sun’s altitude is 30o than when it is 60o . Find the length of the tower. 

एक मैदान के स्तर पर खड़े एक टॉवर की छाया 40 मीटर लंबी होती है, जब सूरज का उन्नयन कोण 30o की तुलना में 60o हो जाता है टॉवर की लंबाई ज्ञात कीजिये |


(a) 10SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17
(b) 20
(c) 20SSC Mains Quiz : Quantitative Aptitude  | 19 - 09 - 17
(d) 10

Ans: C

9.) AC is a chord of circle whose centre is at O. If B is any point on the arc AC and o, then the magnitude of ABC is
AC O केंद्र वाले वृत्त में बनी जीवा है । यदि B चाप AC पर कोई बिंदु है और ∠OCA = 20o है, तो ABC का मान है


(a) 40o
(b) 140o
(c) 110o
(d) 100o

Ans: C

10.) In two similar triangles ABC and MNP if AB = 2.25 cm, MP = 4.5 cm and PN= 7.5 cm and mACB = m  MNP and m ABC = MNP, then the length of side BC, in cm is
दो समान त्रिभुज ABC और MNP में यदि AB = 2.25 सेमी, MP  = 4.5 सेमी और PN = 7.5 सेमी और mACB = m  MNP और m ABC =  MPN, तो BC भुजा की लम्बाई सेमी. में है -

      
 (a)4.75
 (b) 3.5
 (c) 4.5
 (d) 3.75


 Ans: D


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.